Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Bouwkavels tot Nieuwbouwwoning in 4 stappen

Het is ook mogelijk om zelf een huis te (laten) bouwen, dus niet projectmatig. U zult dan eerst op zoek moeten gaan naar een stuk bouwgrond, een zogenoemd kavel. Het aanbod van vrije kavels is over het algemeen gering, en er zijn veel geïnteresseerden. Soms kunt u op een wachtlijst geplaatst worden, in andere gevallen wordt de koper aangewezen door loting.

Lees de column van Belinda Fallaux - Ons eigen droomhuis

Aandachtspunten

Hou de volgende zaken in gedachten als u een stuk grond zoekt:

In het bestemmingsplan dat u bij de gemeente kunt opvragen, kunt u zien of de grond een woonbestemming heeft. Hou ook rekening met de bebouwingsvoorschriften en de ligging van de kavel ten opzichte van bestaande of toekomstige bebouwing in de omgeving. Is het bedrijf dat de grond verkoopt ook betrokken bij de bouw? Laat dan een ontbindende voorwaarde opnemen ingeval u geen overeenstemming bereikt betreffende de bouw. Dergelijke ontbindende voorwaarden kunnen ook noodzakelijk zijn voor het verkrijgen van bouwbestemming, een bouwvergunning, een huisvestingsvergunning, de bodemgesteldheid, het ontbreken van bodemverontreiniging en de financiering. Neem dit in overweging en laat u hierin adviseren. Zet zwart op wit wat er nog met de grond moet gebeuren voordat u daadwerkelijk kunt gaan bouwen en in welke staat de grond wordt geleverd. Inspecteer de grond vóór de levering en laat u daarbij indien mogelijk door een deskundige ondersteunen.

Meer handige links...

Zoek projectontwikkelaars

Uw droomhuis ontwerpen

Stap 1 Vind een Woonkavel

Stel vast naar wat voor woningtype uw voorkeur uitgaat. Welke specifieke woonwensen heeft u? Welke architectuur spreekt u aan, in welke stijl wilt u bouwen, met welke materialen? Over hoeveel kamers dient het huis te beschikken, hoe groot moeten de ruimtes zijn, wilt u een serre? Denk hierbij verder dan vandaag. In de toekomst wilt u misschien graag gelijkvloers wonen; een slaap- en badkamer op de begane grond zijn dan nu al een goede keuze. In levensloopbestendige woningen is met deze en meer mogelijkheden al rekening gehouden. Laat u hieromtrent informeren.

Stap 2 Maak een bouwplan

Stel vast of u een ‘confectiewoning’ wilt of de voorkeur geeft aan maatwerk. Bij een ontwerp op maat heeft u zelf in de hand hoe de woning er uit gaat zien. De bouw van confectiewoningen verloopt volgens een 'ladenplan'. Ze zijn veelal in een catalogus te vinden. U kunt ook kiezen voor een alternatief: de ‘maatconfectiewoning’. Hierbij worden binnen een individueel ontwerp veel standaardelementen en -onderdelen toegepast.

Stap 3 Bouw het plan

Hieronder volgen de meest voorkomende bouwsystemen voor individueel gebouwde huizen:
A: Traditionele bouw (komt in Nederland het meeste voor): de woning wordt ter plekke gemetseld.
B: Logbouw/Blokhuisbouw: een Finse bouwstijl, waarbij het casco uit gestapelde houten balken bestaat. De woning is van buiten ook van hout.
C: Houtskeletbouw: een houten casco, aan de buitenkant afgewerkt met hout, baksteen of beide.
D: Montagebouw: hierbij wordt het casco van de woning opgebouwd uit grote geprefabriceerde elementen. Veelal is dat (cellen)beton. De buitenkant van de woning krijgt een afwerking van metselwerk of hout.
E: Gietbouw: de betonnen wanden en vloeren van de woning worden op de bouwplaats gestort. Een bouwmethode die zelden wordt gebruikt bij individueel gebouwde huizen.
F: Staalframebouw: woningen met een metalen casco, en aan de buitenkant afgewerkt met een ander materiaal. Wordt in Nederland nog niet veel gebruikt.

Stap 4 Oplevering

U moet een keuze maken betreffende de wijze van oplevering. Kunt u veel zelf en wilt u op kosten besparen, dan kunt u kiezen voor cascobouw. Hierbij bouwt u de woning van binnen zelf af. Is dat niet het geval, dan kunt u kiezen voor sleutelklaar opleveren. U kunt de woning dan direct gaan bewonen.

Meer handige links...

Lees de column van Belinda Fallaux - Ons eigen droomhuis

Meer woningen
Meer woningen