Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
De Bouw begint | Bouwen van een Huis op een Kavel

Door Belinda Fallaux- TERWISPEL

“Wij hebben uw aanvraag beoordeeld en besloten u, behoudens rechten van derden, de bouwvergunning te verlenen overeenkomstig de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte bescheiden.”

We zaten er met smart op te wachten, en nu was ‘ie dan eindelijk binnen: de bouwvergunning. Groen licht voor ons huis, we konden los! Toch konden we niet direct de volgende dag van start. Er waren nog wat sterkteberekeningen onderweg, en die moesten definitief goedgekeurd worden. Gelukkig duurde dat niet lang. Twee dagen na de brief belde een medewerker van Bouw- en Woningtoezicht dat alles in orde was en of we een afspraak konden maken voor het uitzetten. Je hebt dan wel een perceel gekocht om te bebouwen, maar voordat je daarmee mag beginnen geeft de gemeente de rooilijnen aan waarbinnen de woning moet worden gebouwd. 



Het eerste begin van onze fundering

Op maandag was het dan zover. Het uitzetten zelf stelde weinig voor. Er werden een paar paaltjes in de grond gezet om de afmetingen van de woning aan te geven. Intussen stond er een kraan klaar om een begin te maken met het graafwerk. Een klusje dat uiteindelijk wel een paar uurtjes in beslag nam, maar aan het eind van de dag lag er dan ook een groot gapend gat. De harde ondergrond lag op sommige plaatsen vrij diep, wat inhield dat er opgehoogd moest worden met zand. Niet zo gunstig voor ons, want de aannemer gaat maar tot negentig centimeter beneden het peil (= bovenkant begane grondvloer) en alles wat dieper gaat en dus opgehoogd moet worden, is voor eigen rekening. Uiteindelijk was er zo’n zestig kuub zand nodig (bij de buren negentig, want ze hadden een sloot onder het huis lopen). Dit werd goed verdeeld en aangetrild, waarna alles met behulp van een laser op één hoogte werd gebracht. Die zestig kuub was trouwens nog weinig in vergelijking met de meer dan driehonderd kuub zand die in de fundering van een woning drie percelen verderop moest worden verwerkt.

En met deze eerste werkzaamheden onderging ons eerst zo rustige plekje een ware metamorfose tot drukke bouwput, compleet met oorverdovend lawaai, denderende vrachtwagens en busjes, stapels stenen en ander materiaal waar we ons een weg omheen moesten banen. Toch is het goed toeven hier, want de locatie is echt schitterend: midden in de natuur. En dat je vlakbij je droomkasteeltje ziet verrijzen maakt al het eventuele ‘afzien’ (en dat valt erg mee) meer dan goed.

We maakten tussendoor een afspraak met de elektricien en de installateur om de details door te nemen. Bij een woning behoren standaard natuurlijk de nodige voorzieningen, maar er was meer mogelijk en we hadden er ook wel wat ideeën over. Aan de hand van de tekening liepen we het hele huis door om aan te geven waar we bijvoorbeeld (extra) lichtpunten en contactdozen wilden. Het voordeel bij nieuwbouw is natuurlijk dat er vooraf rekening gehouden kan worden met je wensen. Enige tijd terug hadden we al een keuken uitgekozen (niet standaard bij deze woning) en ons werd verzocht hiervan de technische tekening op te vragen. Op deze manier konden alle aansluitpunten ruim van tevoren worden verwerkt. Al onze extra wensen zouden uiteindelijk onder de noemer ‘meerwerk’ op de rekening komen te staan. En we hadden nogal wat meerwerk… Maar à la: je bouwt maar één keer je droomhuis. Toch? 

Nadat het ‘gat’ was opgehoogd en uitgevlakt, kon er worden gestart met het exact uitzetten van de woning. Vlot erachteraan werd de bekisting getimmerd voor de fundering. De ruwe vormen van onze woning kregen nu langzamerhand gestalte. Het begin was er!

Het verhaal van Belinda Fallaux die haar eigen droomhuis liet bouwen in Terwispel.

Meer woningen
Meer woningen