Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Fundering | Bouwen van een woning op een kavel

Door Belinda Fallaux- TERWISPEL

Wonen naast ‘de bouw’ hééft iets. Het is heel bijzonder om je eigen huis stap voor stap te zien groeien. Klein nadeel is dat je naast een zandbak woont. En dat merk je! Iedere dag stofzuigen is toch echt het minimum, zeker gezien het feit dat er kleine kinderen rondkruipen en -stappen. Maar goed, we nemen het voor lief (en nemen onze maatregelen; niet voor niets hangt er een briefje op de deur met ‘Schoenen uit a.u.b.’).



Klaar voor het beton

De vorige keer besloot ik de column met het gegeven dat de bekisting voor de funderingsstroken waren getimmerd. Voor een leek lijkt het maken van een fundering een behoorlijk complexe onderneming. Ikzelf had er geen idee van wat er zoal bij komt kijken, en wat voor constructie zich onder de begane vloer bevindt. Interessant dus om te zien wat er nu ging gebeuren!
Na het zetten van de bekisting kon er beton gestort worden. Dit beton werd met een vrachtwagen aangeleverd en gestort, waarna het werd verwerkt. Met de trilnaald werd het beton verdicht, zodat het een solide massa werd. 

Intussen ging het papierwerk ook door, want we hadden inmiddels de eerste en vlot daarna de tweede factuur ontvangen van het bouwbedrijf. De facturering voor het bouwen van een woning gebeurt doorgaans in van tevoren vastgestelde termijnen en percentages. Ons huis zou in 8 termijnen betaald worden: 10% bij aanvang werk, 10% bij fundatie gereed, 15% ruwe begane grondvloer gelegd, en zo verder. Logisch, want de aannemer moet heel wat materiaal aanschaffen tijdens de bouwperiode. De laatste termijn wordt bij de oplevering betaald: 5%. En dan is de bodem van ons bouwdepot ook wel bereikt, denk ik! 

Na een nachtje drogen van het beton werden er profielen gesteld voor het metselen. Er kwamen namelijk muren van kalkzandsteenblokken (330x100x240mm) op de betonstroken. Hiermee werd een kruipruimte van 75 cm gerealiseerd. 

Toen de muren uitgehard waren, kon de installateur aan het werk. Aan de hand van de technische tekening bepaalde hij waar er afvoerbuizen en leidingen moesten komen. Zo werden de plaats van de keuken, het toilet en de meterkast al enigszins gemarkeerd. Leuk om je fantasie op los te laten (…dus hier sta ik te koken, en dit hier is de wc…)

Op het binnenspouwblad (binnenmuur) kwamen betonnen vloerliggers, die hart op hart (hoh) 63 cm werden gelegd. Tussen die liggers werden vervolgens tempex elementen geplaatst (zogenaamde ps-broodjes) om een goed geïsoleerde vloer te creëren (RC 3,5, isolatiewaarde). Daarna werd er een randkist om het geheel getimmerd en werden er netten op gelegd. De garage werd aangevuld met zand, voor extra stevigheid tijdens het betonstorten. Erbovenop kwamen losse tempex platen.

Voor de komende week is er beton besteld. Nog even geduld dus!

Het verhaal van Belinda Fallaux die haar eigen droomhuis liet bouwen in Terwispel.

Meer woningen
Meer woningen