Een lekkage in huis ontstaat soms plotseling, maar kan ook al enige tijd sluimeren zonder dat je het in de gaten hebt. Belangrijk bij een lekkage in huis is dat je direct overgaat tot het beperken van de schade. Daarna zoek je contact met een lekkage specialist en controleer je in hoeverre je verzekering de schade dekt.
Een lekkage kan plotseling ontstaan door impact van buitenaf. Zo kan er zich een daklekkage voordoen door een storm: dakpannen waaien van het dak, dakbedekking raakt beschadigd, loodslabben laten los of dakgoten stromen over, naar binnen toe! Het kan ook zijn dat je bij het verbouwen een leiding of afvoer beschadigt, maar dat kan ook al gebeuren bij het boren van een gaatje in de muur. Weet dus waar je boort!
Sluimerende lekkages
Sluimerende lekkages ontstaan zonder dat je er erg in hebt. Vaak heeft dat te maken met slijtage van materialen, achterstallig onderhoud of onvakkundige montage. De schade is dan meestal groot, juist omdat je de lekkage pas laat hebt opgemerkt. Sluimerende lekkages zitten vaak op plaatsen waar je niet dagelijks zicht op hebt. In het dak, in muren, in plafonds of onder de vloer.
Pas op met elektriciteit
Stap 1: als je een lekkage in huis ontdekt, is het in eerste instantie belangrijk om de schade te beperken. Of verder te beperken in elk geval. Plaats emmers of handdoeken om het vocht op te vangen. Haal waardevolle zaken weg bij het lek. Probeer waar mogelijk ook maatregelen te nemen die voorkomen dat het lekwater in contact komt met elektriciteit. Dit om kortsluiting - of erger nog - elektrocutie te voorkomen.
Gaslek is levensgevaarlijk
Betreft het een gaslek, open dan ramen en deuren en neem direct contact op met de lokale specialist, want gaslekkages zijn ronduit gevaarlijk natuurlijk. Daar mag je geen enkel risico mee nemen. Een gaslek zie je niet, maar kun je wel ruiken. Het gas dat we in huis gebruiken is weliswaar reukloos, het gasbedrijf heeft er een geurstof aan toegevoegd, juist om een eventueel gaslek te kunnen ruiken. Het hoeft natuurlijk geen verder betoog: ruik je gas, pas dan op met open vuur of vonken.
Lekkage opsporen
Een gaslekkage is niet gemakkelijk op te sporen, tenzij deze op een las, naad of aansluiting zit. Met zeepsop kun je dan zien of er op die plek gas ontsnapt. Zit het lek elders, dan heb je met spoed een lekdetectie specialist nodig. Ook een waterlekkage is soms moeilijk te vinden. Kan zijn dat je wel ziet waar het water naar binnen komt, maar het hoeft beslist niet zo te zijn dat precies op die plek ook de lekkage zit. Water kiest altijd de gemakkelijkste weg en kan vele meters overbruggen om de beste plek te vinden om naar beneden te komen.
Lekdetectie en reparatie
Stap 2: contacteer een lekdetectie of lekkage specialist bij een lekkage in huis. Een lekdetectie specialist heb je nodig als het lek onvindbaar is met het blote oog. De specialist heeft diverse technieken en moderne apparatuur om het lek heel precies voor je op te sporen, zonder dat hij hoeft te slopen of breken. Het grote voordeel daarvan is dat er ook bij de reparatie van het lek nauwelijks hoeft te worden gebroken. Een lekdetectie specialist repareert een lekkage in principe niet zelf. Daarvoor schakel je een lekkage specialist of loodgieter in.
Lekdetectie is gedekt
Stap 3: na het beperken van de schade en het contacteren van de lekkage specialist controleer je je verzekeringspolis om erachter te komen in hoeverre je verzekerd bent voor schade door lekkages. De kosten voor lekdetectie worden vergoed door je verzekeraar. Dat valt onder de opstal- of inboedelverzekering. Ook gevolgschade van een lekkage is in veel gevallen gedekt. De reparatie van een lek niet, dat dien je zelf te bekostigen. Kom je er niet uit, dan is een telefoontje aan je verzekeraar genoeg om licht op de zaak te werpen.
Ook je verzekeraar zal blij zijn als je direct na het ontdekken van de lekkage er alles aan doet om de schade zoveel mogelijk te beperken. Helemaal niets doen is geen optie bij een lekkage, want een lek gaat uit zichzelf niet dicht. Het is dus belangrijk om direct actie te ondernemen, zodat het schadebedrag én eventuele emotionele schade niet verder oploopt.