Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

3 redenen voor loze leidingen in je nieuwbouwhuis


Als je binnenkort gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning, zijn er genoeg beslissingen die je moet nemen. Waarschijnlijk denk je dan niet gelijk aan het regelen van je internetverbinding. Toch kan het handig zijn om van tevoren al te bedenken wat je daarvoor moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het laten aanleggen van loze leidingen. Daarom hebben wij een artikel opgesteld met de 3 redenen voor het aanleggen van loze leidingen voor je internetverbinding.

Wat zijn loze leidingen?

Loze leidingen zijn lege buizen die door de muren van je huis lopen. Vaak beginnen de buizen in je meterkast en lopen ze naar de gewenste ruimtes waar je graag kabels naartoe wilt trekken. Bijvoorbeeld in de woonkamer bij de TV, of naar de studeerkamer voor je internetaansluiting. Loze leidingen zijn handig, omdat je ze kunt gebruiken om kabels door je hele huis te trekken zonder dat je daarvan iets ziet. Zo kun je gemakkelijk je internetnetwerk of TV's in huis uitbreiden.

Vaak kun je kiezen hoeveel loze leidingen je wilt laten aansluiten. Bijvoorbeeld 1 naar je slaapkamer voor de extra TV, 1 naar de studeerkamer voor de internetaansluiting, enzovoorts. Als je uiteindelijk besluit een bepaalde loze leiding niet te gebruiken, zie je daar verder niets van. Op de plaats waar de loze leiding uitkomt, zit een soort afdek klepje zodat alles netjes is weggewerkt.

Maar waarom zou je al deze moeite doen om kabels te leggen? Kan het niet gewoon via wifi? Dat leggen we hieronder uit.

1. Internet bedraad kunnen gebruiken

Je bent er misschien al bekend mee: door de dikke muren van gewapend beton die vaak in nieuwbouwhuizen worden gebruikt, is je wifi-bereik niet optimaal. Om het maar even voorzichtig uit te drukken. Het zou kunnen dat je op sommige verdiepingen zelfs helemaal geen verbinding hebt. Dit wil je natuurlijk voorkomen, zeker als je wel eens thuis gaat werken, of wanneer je kinderen boven gamen. Je kunt dan het beste bedraad gebruikmaken van het internet. Dit doe je door een internetkabel (UTP-kabel) in je computer of laptop te steken. Zo heb je het minste last van snelheidsverlies.

Wanneer je dus slecht internet hebt in de studeerkamer, maar je hebt hier geen loze leiding naartoe lopen, kun je ook niet bedraad gebruikmaken van het netwerk. Tenzij je je router naar boven verplaatst (maar dan is je verbinding beneden slecht) of kabels van beneden naar boven wilt trekken, bijvoorbeeld langs de trap. Een heel gedoe dus. Hier kun je op voorbereid zijn door middel van de loze leidingen!

2. Extra router aansluiten

Misschien heeft jouw laptop helemaal geen UTP-aansluiting. Of wil je boven ook gewoon een goede verbinding hebben voor je mobiele apparaten, zoals je smartphone en iPad. Deze kun je namelijk nooit met een UTP-kabel aansluiten.
Geen zorgen, je kunt meer uit die loze leiding halen. Je kunt ervoor kiezen om op de bovenverdieping op een centrale plek een access point neer te zetten. Dit is een apparaat dat dient als een extra router. Je trekt dan alsnog een UTP-kabel door de loze leiding, maar dit keer steek je hem in het access point in plaats van direct in je laptop. Het access point heeft direct verbinding met je router die beneden staat, en zendt dit signaal vervolgens draadloos uit. Bovendien kun je er met zo'n access point alsnog voor kiezen om een aantal apparaten met een UTP-kabel aan te sluiten. Je hebt dan zowel draadloos als bedraad internet.

3. Makkelijk aansluiten van extra TV's

Goed, genoeg over internet. Je wilt boven natuurlijk ook 1 of 2 extra televisies installeren! Ook dit doe je gemakkelijk via een loze leiding. Afhankelijk van de provider die je hebt, kun je hierdoor een coax-kabel of UTP-kabel trekken voor je TV's. Deze sluit je vervolgens aan op je TV of TV-ontvanger.

Alternatief voor loze leidingen

Conclusie: loze leidingen zijn ideaal en kunnen voor meerdere doeleinden worden ingezet. Maar wat nou als je hier te laat mee bent? Als de bouw van het huis (bijna) af is, zijn loze leidingen vaak geen optie meer. Er zijn gelukkig nog meer manieren om je internetverbinding in een nieuwbouwwoning te verbeteren. Er zijn draadloze opties die ook een goed resultaat geven. Gebruik bijvoorbeeld een wifi-versterker wanneer je in 1 (kleine) ruimte een betere internetsnelheid kunt gebruiken. Of kies voor een mesh-netwerk, waarmee je een draadloos netwerk maakt door heel het huis.

Meer woningen
Meer woningen