Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

3 tips om als tweeverdiener een tweede hypotheek af te sluiten


Twee inkomens is een luxepositie voor veel huishoudens. Je kunt een nieuwere en grotere auto kopen, kunt wat vaker en verder op vakantie, gaat iets luxer uit eten en draagt duurdere kleding. Daarnaast houd je geld over om een spaarpotje mee te vullen en kun je een hogere hypotheek krijgen voor een mooier huis. Klinkt allemaal fantastisch, maar reken jezelf niet zomaar rijk als je samen een huis gaat kopen of een tweede hypotheek wilt afsluiten voor een flinke verbouwing. Maar kun je met een dubbel inkomen dan ook een (tweede) hypotheek afsluiten die twee keer zo hoog is? Was het leven maar zo makkelijk! Sinds 1 januari van dit jaar geldt dat het laagste inkomen van tweeverdieners voor 90% meetelt bij het afsluiten van een hypotheek. Dat is natuurlijk nog altijd aanzienlijk meer dan je met één inkomen kunt lenen, maar reken je niet te snel rijk. Je moet de maandlasten wel 10, 20 of zelfs 30 jaar kunnen betalen. Ook als een van de partners bijvoorbeeld onverhoopt zijn of haar baan verliest lopen de lasten gewoon door. Dus het is niet verstandig om de volledige financiële ruimte die je als huishouden hebt te gebruiken om de hypotheek af te sluiten. Veel huiseigenaars besluiten op een gegeven moment om een tweede hypotheek te nemen die ze dan gebruiken voor onderhoudswerkzaamheden aan het huis of voor een verbouwing. Als je tijdens de looptijd van de oorspronkelijk hypotheek van één naar twee inkomens bent gegaan kun je die extra maandlasten makkelijker samen dragen. We geven je 3 tips om als tweeverdiener een tweede hypotheek af te sluiten.

1. Wees reëel

Jullie hebben grootste plannen voor een grondige verbouwing. Enorme aanbouw, dakkapellen aan beide zijden, Italiaans marmer aanrecht in de keuken en het beste van het beste aan keukenapparatuur. Gelukkig zijn de regels voor tweeverdieners versoepeld en kunnen jullie net de tweede hypotheek krijgen die hiervoor nodig is. Ho even! Wat jullie aan maandlasten kunnen betalen en wat wenselijk is, zijn twee verschillende dingen. Willen jullie straks nog een beetje fijn leven? Kunnen jullie sparen voor onverwachte uitgaven? Kijk goed samen naar jullie inkomsten en uitgaven en bepaal dan wat jullie reëel aan maandelijkse woonlasten kunnen dragen.

2. Kijk vooruit

Het klinkt een beetje zeurderig maar praat samen eens goed samen over jullie toekomstplannen. Die zijn namelijk van invloed op de financiële afspraken die je nu met een hypotheekadviseur afspreekt. Misschien willen jullie later kinderen? Of is er een wens om straks minder te gaan werken? Op zich kun dat soort ontwikkelingen voorzien en erop anticiperen. Er zijn ook onverwachte dingen die jullie gezamenlijke inkomen negatief kunnen beïnvloeden. Je denkt er liever niet aan, maar wat als een van jullie ziek wordt, zijn of haar baan verliest of vroegtijdig overlijdt? Als je dan de maandlasten niet meer kunt betalen moet je misschien gedwongen verhuizen. Geen leuk gesprek maar wel nodig!

3. Denk ook aan extra kosten

Met de kale maandlasten waarmee je de totale hypotheek aflost ben je er nog niet natuurlijk. Als huiseigenaar betaal je veel meer zelf dan als huurder van een woning. Denk aan belastingen, verzekeringen en onderhoud. En dan hebben we het nog niet over ander vaste lasten voor energie, kabel, telefoon, wegenbelasting, brandstof en levensonderhoud. Praat daar met elkaar over en vraag uitgebreid advies aan een hypotheekadviseur wat er voor tweeverdieners komt kijken als ze een tweede hypotheek afsluiten.

Meer woningen
Meer woningen