Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

3 tips voor het afsluiten van je hypotheek


Als je graag een nieuw huis wilt bouwen dan is de kans groot dat je hiervoor een hypotheek moet afsluiten. Dit is natuurlijk ook het geval als je een woning wilt kopen. Het afsluiten van een hypotheek kan nog wel eens lastig zijn. Logisch natuurlijk, want het is niet iets dat je elke dag doet. Gelukkig kan Zoeterwoude hypotheekadviseur je hierbij helpen om de juiste keuzes te maken in dit proces. Door gebruik te maken van de expertise van deze specialisten zal het afsluiten van een hypotheek ineens een stuk makkelijker worden. Daarnaast is het ook zeker een goed idee om de onderstaande tips in te zetten bij het afsluiten van de hypotheek.

Verhuisregeling

Zoals je mogelijk al wel weet staat de hypotheekrente op het moment historisch laag. Hierdoor kiezen de meeste huizenkopers voor zekerheid, wat inhoudt dat ze de rente voor 20 of zelfs 30 jaar vastzetten. In principe valt dat zeker te begrijpen, maar wat als je binnen deze rentevaste periode gaat verhuizen naar een andere woning? Je hebt dan dus echt helemaal niets aan de lange rentevaste periode gehad. Sterker nog, de kans is zelfs groot dat je onnodig veel betaald hebt omdat de lange rentevaste periode een hogere rent heeft. Gelukkig biedt de verhuisregeling hierbij uitkomst. Dit is een regeling waarbij je je huidige hypotheek mag meenemen naar je nieuwe huis. Dit geldt dus ook voor de lagere rente. Hierdoor is het toch weer verstandig om te kiezen voor een lange rentevaste periode.Opdelen

Over het algemeen geldt de volgende regel bij het afsluiten van een hypotheek: hoe korter de rentevaste periode is, hoe lager de rente is. In plaats van te kiezen voor een termijn van een 20 jaar vast, is het daarom ook mogelijk om de hypotheek in tweeën te knippen. Denk bijvoorbeeld aan een gedeelte van 10 en 20 jaar vast. Deze optie heeft als voordeel dat je een lagere gemiddelde hypotheekrente hebt bij je hypotheek. Het opdelen van je hypotheek is met name een goed idee als je vooraf al weet dat je de eerstvolgende jaren extra gaat aflossen. Vraag Zoeterwoude hypotheekadviseur voor de zekerheid wat zij vinden van deze optie in jouw situatie, want het is niet altijd even geschikt.

Risicoklassen

Koop je een woning met een hogere koopsom dan 290 duizend euro? Je komt in dit geval niet in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie, wat ook wel NHG genoemd wordt. Het kan dan een voordelige optie zijn om een hypotheek af te sluiten bij een aanbieder die onderscheid maakt in risicoklassen. In welke risicoklasse je valt wordt bepaald op basis van de omvang van je hypotheek ten opzichte van de waarde van je huis. Er zijn diverse banken die hiermee werken. Zij rekenen stuk voor stuk een lagere rente als je omlaag gaat in de risicoklasse. Helaas kun je hier niet altijd van profiteren, dit hangt echt van de verstrekker van de hypotheek af. Het is dus belangrijk om hierop te letten.

Meer woningen
Meer woningen