Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Aan de slag met het afwerken van een nieuwbouwwoning


Wordt je nieuwbouwwoning de komende periode opgeleverd? Er komt in dat geval veel op je af! Niet alleen is de sleuteloverdracht een spannend, leuk moment, ook moet de woning gecontroleerd worden op mogelijke fouten in de uitvoering. Zo’n bouwtechnische keuring kun je door verschillende externe partijen laten uitvoeren. Logischerwijs kun je zelf ook een ronde door de woning maken met de uitvoerder, om deze te wijzen op eventuele gebreken. Denk aan een deur welke niet recht hangt of niet goed sluit, kitranden die niet correct zijn afgewerkt, achtergebleven vuil in de dakgoot of bijvoorbeeld krassen op de ruiten. Vervolgens is het zaak om de nieuwbouwwoning verder af te werken. Woningen worden tegenwoordig vaak opgeleverd met een hoge nok, wat het mogelijk maakt de zolderruimte van een vliering met vlizotrap te voorzien. Zo benut je deze ruimte optimaal; het biedt je daarbij meer opbergruimte. Het is slechts een van de projecten die je op kunt pakken bij de afwerking van een nieuwbouwwoning.

De zolderruimte omtoveren tot een of twee slaapkamers

De zolderruimte vergt vaak het meeste werk, daar deze ruimte bij de oplevering van de woning niet als slaapkamer wordt gezien. Door een tussenwand en bijvoorbeeld een Fakro dakraam te plaatsen, zorg je ervoor dat deze ruimte alsnog aan de eisen uit het Bouwbesluit voldoet; bij de oplevering van een nieuwbouwwoning ziet men het als opbergruimte. Het maakt het mogelijk de woning op termijn met een extra kamer te verkopen, als gevolg waarvan de woningwaarde toeneemt. Daarbij heb je deze ruimte wellicht nodig om er straks zelf te kunnen slapen. Combineer het plaatsen van een tussenwand eventueel met een tweede wand, om zo twee losse slaapkamers te creëren op zolder. Door iedere ruimte van een dakraam te voorzien, zorg je voor voldoende ventilatie en natuurlijk daglicht. Zeker bij woningen met een relatief steil schuin dak, is het plaatsen van een dakraam over het algemeen interessanter dan de keuze voor een dakkapel. Een dakkapel levert nauwelijks extra ruimte op, terwijl deze optie veel duurder is dan een dakraam.Verschillende opties bij het afwerken van wanden

De werkzaamheden op zolder worden vaak gecombineerd met het afwerken van wanden en vloeren. Voor de afwerking van de wanden in een nieuwbouwwoning heb je over het algemeen keuze uit het laten stucen en behangen ervan. Het behangen van een wand met glasvliesbehang biedt het voordeel, dat scheuren minder snel zichtbaar zullen zijn. Deze scheuren, vaak in de naden rond de hoeken van een ruimte, zijn het gevolg van het werken van de woning in de eerste jaren na de oplevering ervan. Andersom heb je bij het stucen van wanden geen last van oneffenheden in de wand. Deze oneffenheden kunnen bij het gebruik van glasvezelbehang wel zichtbaar zijn.

Meer woningen
Meer woningen