Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen, dit moet je weten


Bij een modern nieuwbouwhuis zijn zonnepanelen zonder twijfel een welkome aanvulling. Zeker als je kijkt naar de prijzen van de nieuwe energiecontracten. Maar wellicht heb je vernomen dat de salderingsregeling afgebouwd wordt, en ben je benieuwd wat dat voor invloed heeft op de opbrengt van de panelen. Daar vertellen we je graag wat meer over.

Waar hangt de opbrengt vanaf?

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Onder meer de hellingshoek van de zonnepanelen (mede bepalend door dak) en de ligging op een bepaalde windrichting. Ook de kwaliteit, of eigenlijk de opbrengst per vierkante meter paneel, zorgt voor een groter of kleiner rendement. Verder zien we een verschil in opbrengst per maand. Wil je daar meer over weten, lees dan verder over de opbrengst zonnepanelen en in hoeverre welke factoren van invloed zijn. In dit artikel gaan we in het bijzonder in op de invloed van de salderingsregeling op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Terugverdientijd afhankelijk van saldering

Gemiddeld gezien betaal je voor een zonnesysteem zo’n €3.500 tot €5.000 en dat verdien je binnen zes tot acht jaar terug. Dit gaat lekker snel, mede dankzij de salderingsregeling. Deze regeling wil zeggen dat je het overschot aan energie terug levert aan het net en daar geld voor krijgt. Het wordt verrekend met de stroom die je afneemt. Door de afbouw van de salderingsregeling krijg je minder terug voor je overtollige energie, en zal je dus in verhouding je zonnepanelen minder snel gaan terugverdienen.

Eerder instappen is groter voordeel

De salderingsregeling zou in 2023 aangepast worden, maar ondertussen is dat uitgesteld naar 2025. Handig voor als je al zonnepanelen hebt óf wanneer je op korte termijn wilt instappen. Hoe eerder je dat doet, hoe langer je kunt profiteren van 100% saldering. Vanaf 2025 mag je nog 64% salderen, en dat percentage wordt jaarlijks met 9% afgebouwd. In 2030 springt het tarief van 28% naar 0% en kun je niets meer salderen.

Invloed op terugverdientijd

Wat doet die aanpassing dan voor de terugverdientijd? Daar worden op dit moment nog allerlei rekenmodellen op losgelaten. Concreet is dat lastig te zeggen, omdat het ook afhangt van wat de prijzen van zonnepanelen gaan doen (en de prijzen voor reguliere energie). Vooralsnog wordt er verwacht dat de terugverdientijd langzaamaan zal afnemen, om in 2030 op gemiddeld 9 jaar te liggen. Dat is dus net wat langer dan nu, maar zonnepanelen gaan normaal gezien minimaal 20 jaar mee, dus dat is nog steeds voordeel pakken!

Waarom aanpassing salderingsregeling?

De salderingsregeling ging in 2004 als tijdelijke maatregel in met als doel de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. In die tijd was de aanschaf van een zonnesysteem een stuk prijziger dan tegenwoordig, waardoor de terugverdientijd langer was. Tegenwoordig hebben we een dergelijke financiële prikkel als de salderingsregeling niet meer nodig, zo wordt gesteld. Zonnepanelen verdienen zich namelijk sowieso relatief snel terug, zeker met die almaar stijgende energieprijzen. Bovendien heeft deze maatregel zijn doel bereikt: meer mensen zijn gaan verduurzamen.

Zonnepanelen aanpassen naar verbruik

Wil je nu nog zonnepanelen op je nieuwbouwhuis laten leggen, dan is het aanbevolen om het aantal panelen aan te passen aan het verwachte verbruik. Dus geen dak onnodig vol leggen, zoals in het verleden door sommigen gedaan werd met het oog op de salderingsregeling. Tegenwoordig kun je beter zo goed mogelijk afstemmen. Laat je daarom altijd adviseren door een gespecialiseerd bedrijf, zoals aanbieder Sungevity. Zij weten op basis van jouw verbruik en huis het beste advies te geven, zodat je niet onnodig extra investeert in overbodige zonnepanelen.

Meer woningen
Meer woningen