Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Bankgarantie voor de aankoop van een huis


Je hebt je droomhuis gevonden en bent al aan het visualiseren hoe je de woonkamer het beste kunt inrichten. Waar komt de lamp die je van opa en oma hebt geërfd hangen en past de kopie van het schilderij van Rothko daar eigenlijk wel bij? Voor het zover is om je fantasie in praktijk te brengen, is het zaak dat alle praktische zaken goed geregeld zijn. Een zo’n stap is om je bankgarantie goed te regelen. Ga je je eigen geld inzetten bij kopen van een woning of kies je ervoor dit door de bank of een andere partij te laten doen?

Zekerheid bieden

Bankgarantie is waarschijnlijk niet een term waar je dagelijks mee te maken krijgt. Het begint pas te leven bij de aankoop van een huis. Een bankgarantie is bedoeld om de verkoper van je nieuwe huis een bepaalde mate van zekerheid te bieden. In wezen gaat het om een soort aanbetaling, waardoor de verkoper weet dat je als koper serieus bent over het kopen van het huis. De hoogte van de aanbetaling is vaak 10% van de koopsom en dus een aanzienlijk bedrag van vaak enkele tienduizenden euro’s.

Zelf betalen

Het is niet voor iedereen mogelijk dit bedrag zelf op te hoesten. Wanneer dit niet het geval is, zijn er gelukkig andere opties. De bank kan je helpen of een andere partij biedt uitkomst. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Wanneer je kiest om het zelf te betalen, maak je geen kosten, maar is het wel zo dat je tijdelijk geen spaarrente over dit bedrag ontvangt. De bankgarantie wordt namelijk gestort bij de notaris en je hebt er dan zelf geen beschikking over. Met andere woorden: ‘de notaris is geen bank.’

Een andere partij geld laten stallen

Er zijn andere partijen die je kunnen helpen met het storten van dit bedrag bij de notaris. Dit wordt ook wel het stallen van geld genoemd. Zij vragen hiervoor een vast bedrag of rekenen een percentage van de bankgarantie. Wanneer het om vaste kosten gaat bedraagt dit bijvoorbeeld 200 euro.

Wanneer het om een percentage gaat is dit meestal 1% van de bankgarantie. Bij een bankgarantie van 50.000 euro is dit dus een bedrag van 500 euro dat je aan de bank of een andere partij betaalt. In de overeenkomst die je met de bank sluit staat binnen welke termijn je het geld terug moet betalen. Officieel gaat het niet om een lening, maar om een voorschot.

Wat als de koop toch niet doorgaat?

Bij deze regeling hoort natuurlijk een bepaald risico, want wat gebeurt er precies wanneer de koop toch niet door blijkt te gaan? De verkoper zal dan de bank in garantie stellen. Hoewel het in eerste instantie niet om een lening ging, betekent dat nu toch wel dat je een schuld hebt bij de bank ter waarde van de bankgarantie.
Je hebt dan dit garant gesteld bedrag binnen afzienbare tijd terug te betalen aan de hypotheekaanbieder inclusief de rente. Dit is natuurlijk niet wat je in eerste instantie in gedachten had toen je over je droomhuis fantaseerde.

Maximale hypotheek

Gelukkig is dit laatste scenario nog ver weg. In eerste instantie is het belangrijk om je maximale hypotheek te berekenen voor je je droomhuis kunt realiseren. Welk bedrag kan je lenen? De bankgarantie komt in een volgend stadium en moet meestal zo’n 5-6 weken na het sluiten van de koopovereenkomst binnen zijn. Het is handig om de verschillende stappen die komen kijken bij het kopen van een huis op een rijtje te zetten, zodat je goed geïnformeerd het proces in gaat. Zo begin je ook op het juiste moment met fantaseren over de inrichting.

Meer woningen
Meer woningen