Huishoudens die het afgelopen jaar in een nieuwbouwwoning trokken, dienen in 2024 rekening te houden met een aantal veranderingen. Veel van deze nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig standaard van een aantal zonnepanelen voorzien. Daarbij is het voor kopers interessant om het aantal zonnepanelen al bij de bouw van de nieuwbouwwoning verder uit te breiden. Het maakt dat de woning nagenoeg gratis verwarmd kan worden; in nieuwbouwwoningen wordt standaard een volledig elektrische warmtepomp geïnstalleerd. In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen op een rijtje.
Verschillende energieleveranciers rekenen heffing bij teruglevering stroom
Nieuwbouwwoningen die een overschot aan groene stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet, zullen daar in 2024 bij sommige energieleveranciers een heffing voor betalen. Klanten met een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning en veel zonnepanelen zijn niet interessant voor leveranciers. Zij verbruiken immers dure stroom en leveren goedkope zonnestroom terug; het verschil tussen avond en middag. Door als huishouden met een nieuwbouwwoning een online energievergelijker te gebruiken, voorkom je dat je straks zo’n heffing betaalt. Niet alle energieleveranciers werken met deze heffing.
Tip: gebruik zo’n tool ook voor een online energie vergelijk zakelijk. Het is interessant voor aannemers en bijvoorbeeld producenten van prefab constructies. Door het aanbod van verschillende partijen te vergelijken kan fors op de kosten bespaard worden.
Mogelijke aanpassing aan de salderingsregeling
Met de heffing die energieleveranciers in rekening brengen bij huishoudens die groene stroom terugleveren, lopen zij enigszins vooruit op de veranderingen in de salderingsregeling. Deze regeling maakt het verkopen van zelf opgewekte groene stroom mogelijk. Iets wat huishoudens een fors financieel voordeel oplevert ten opzichte van huishoudens zonder zonnepanelen. In 2023 stemde de Tweede Kamer al voor een aanpassing van deze regeling. De verwachting is dat ook de Eerste Kamer dat op korte termijn zal doen. Bij een aanpassing aan de salderingsregeling zal de heffing weer verdwijnen verwacht men.
Nieuwbouwwoningen met een thuisbatterij
Beide ontwikkelingen maken het voor huishoudens met een nieuwbouwwoning interessant om te kijken naar de investering in een thuisbatterij. Zo kan het overschot aan groene stroom in huis worden opgeslagen. De gemiddelde capaciteit van deze thuisbatterijen nam de afgelopen jaren toe. Er wordt op dit moment nog geen subsidie aangeboden voor deze accu’s in huis. Alternatief is de aankoop van een elektrische auto met V2H-technologie, Vehicle to Home, waarvoor wel een subsidie aangeboden wordt. Deze auto’s slaan niet alleen groene stroom op, maar kunnen dit ook terugleveren aan de woning. Niet alle elektrische auto’s ondersteunen deze technologie.