Bij de bouw van je nieuwbouwwoning wil je dat al je wensen worden vervuld, waar vervolgens een prijskaartje aan hangt waardoor je krap kan komen te zitten, maar hier kan een bouwdepot je bij helpen. Voor de bouw van je woning kan je een bouwdepot aanvragen die jou meer de ruimte en mogelijkheid geeft om je wensen werkelijkheid te laten maken.
Waarom kiezen voor een bouwdepot?
Het bouwdepot kan je meer financiële zekerheid geven waardoor je niet hoeft te zoeken naar de goedkoopste stucadoor, maar heb je meer ruimte om te kiezen wat je het liefst in je woning wil hebben. Een bouwdepot is extra geld dat je later in termijnen kan afbetalen zodat het niet een te grote kostenpost in een keer wordt. Ook heb je dat je met een bouwdepot in minder hoge risicoklasse zit omdat je woningen minder waard kan zijn voordat de bouw is gestart dan erna.
Wat kan je met een bouwdepot?
Je kan een bouwdepot gebruiken voor het kopen van een nieuwbouwwoning, als je de woning wil verbouwen maar ook om je woning duurzamer te maken. Het kan voorkomen dat je het een en ander nog moet doen aan de woningen als bijvoorbeeld dunpleister spuiten op de behangklare wanden voor de laatste oneffenheden of wil je andere gedeelten van de woning aanpakken zoals een dakkapel of een aanbouw, waar je dan het bouwdepot kan gebruiken voor de financiële zaken.
Hoe werkt een bouwdepot voor de nieuwbouw?
Hoe werkt een nieuwbouwdepot dan precies want de woning moet nog geheel gebouwd worden. Wanneer je een bouwdepot wil voor het kopen van een nieuwbouwwoning wordt er een soort rekening gemaakt waar als het ware je hypotheek van je nieuwe huis wordt vastgezet. Vanuit deze rekening betaal je de facturen voor de bouw van je huis aan verschillende aannemers. Uit het bouwdepot voor de nieuwbouw mag alleen onroerende zaken betaald worden, dit houdt in dat alles wat met de verbouwing te maken heeft gedeclareerd kan worden maar wat je in je woning zet en eventueel mee kan nemen naar een andere woning niet gedeclareerd mag worden. Als de grond is gekocht kan je per fase de kosten in termijnen betalen, dit ligt er ook aan wat je hebt afgesproken in de aannemingsovereenkomst. Wanneer de overeenkomst is getekend gaat de rente van maximaal twee jaar ook van start, en als het huis na twee jaar nog niet klaar is dan moet je het bouwdepot verlengen maar krijg je geen rente meer.
Wat gebeurt er met het bouwdepot na de bouw?
Is de bouw van je woning klaar? Dan stopt ook het bouwdepot. De meeste keren is al het geld uit het depot gebruikt tijdens de verbouwing, maar soms komt het voorkomen dat er nog geld over is. In dit geval ligt het eraan wat je hebt afgesproken met de partij waar je de hypotheek hebt afgesloten , want het kan dat het bedrag verrekend wordt met je hypotheek of dat als het niet een groot bedrag is, dan wordt overgemaakt naar je bankrekening.