Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

De 3 voordelen van een groendak


We zien ze steeds vaker: groene daken. Steeds meer mensen laten planten zetten op het dak van hun huis of bedrijfspand. En dat is niet voor niets het geval. Groendaken winnen aan populariteit, omdat ze een aantal voordelen met zich meebrengen op zowel ecologisch, economisch als maatschappelijk vlak. In deze blog bespreken we 3 voordelen van een groendak. Na het lezen van deze voordelen is er een kans dat jij een groendak aanschaft, bijvoorbeeld een groendak bij Gras en Groen.

Isolatie

Een groendak heeft een positieve werking op de temperatuur in je huis of bedrijfspand. Planten absorberen en weerkaatsen namelijk zonlicht. Op die manier wordt de temperatuur verlaagd en krijg je een aangenamer binnenklimaat. Naast dat je een aangenamere kamertemperatuur hebt, heeft dit ook een positief effect op je portemonnee. Doordat je op een natuurlijke manier een aangenamere temperatuur creëert, hoef je minder gebruik te maken van een airco. Op die manier bespaar je dus energie en ben je op een goede wijze met het klimaat bezig. Met andere woorden: een win-winsituatie!

Duurzaamheid

Bij een groendak moet je dus letterlijk denken aan een laag met planten op je dak. Deze laag biedt bescherming aan het dak tegen bijvoorbeeld de zon, wind, regen en sneeuw. Doordat het dak minder in aanraking komt met deze weersinvloeden, zal de levensduur van het dak met wel 60 jaar of meer verhoogd worden. Als je dit doorberekent met de gemiddelde kosten en dergelijke, is de investering van een groendak binnen 8 tot 21 jaar terugverdiend. En je bent nog duurzaam bezig ook!Weinig onderhoud

Het ligt grotendeels aan het soort groendak dat je wilt, maar bepaalde groendaken hebben weinig onderhoud nodig. Zo geniet je van alle voordelen die groendaken te bieden hebben, zonder dat je er al te veel omkijken naar hebt. Een voorbeeld van een groendak dat weinig onderhoud vraagt, is een sedumdak. Dit dak bestaat voornamelijk uit vetplanten, die weinig onderhoud nodig hebben. Dit soort groendaken
zijn licht in gewicht, waardoor ze makkelijk te plaatsen zijn. Zo kun je snel genieten van de voordelen.

Naast de bovenstaande voordelen zijn er nog vele andere voordelen die een groendak met zich meebrengt. Zo krijg jij een hogere biodiversiteit, haal je meer natuur in je stadse omgeving en zul je een positiever gevoel hebben omdat je bewust bezig bent met duurzaamheid en het milieu. Daarnaast ga je het ook nog eens voelen in je portemonnee! Ga jij voor een groendak?

Meer woningen
Meer woningen