Jarenlang was het gebruikelijk om in elke nieuwe woning een gasaansluiting te realiseren. Inmiddels is de energietransitie geïntegreerd in de woningbouw. Het aanleggen van een gasaansluiting is bij nieuwbouw niet langer toegestaan. Het meest gangbare alternatief is het plaatsen van een warmtepomp om de woning mee te verwarmen. Deze techniek wordt in feite al vele jaren gebruikt (een koelkast is ook een soort warmtepomp) maar voor het verwarmen van een hele woning is een krachtiger apparaat nodig, waardoor de kosten een stuk hoger zijn. Toch verdien je dat na verloop van tijd terug en zijn er ook diverse voordelen aan zo’n investering.
Betere isolatie
Mensen in bestaande bouw hebben vooralsnog de mogelijkheid om elektrisch verwarmen te combineren met het gebruik van de traditionele gasaansluiting. Je kunt voor een oudere woning namelijk wel een warmtepomp kopen, maar aanbevolen wordt om dan te kiezen voor een hybride exemplaar. Doordat oudere woningen veelal matig geïsoleerd zijn, moet de pomp veel harder werken om het pand goed te kunnen verwarmen en dat zou heel veel elektriciteit vergen. In een nieuwbouwwoning heb je geen gasaansluiting en moet je dus wel kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Daar staat tegenover dat de mate van isolatie veel beter is dan bij bestaande bouw. De woning is als het ware al helemaal voorbereid op deze nieuwe situatie.
Veiliger wonen, minder betalen
Een belangrijk voordeel van wonen zonder gasaansluiting is dat er geen ontploffingsgevaar meer is. Aardgas vereist zorgvuldig handelen, want bij een gaslek kan de hele boel letterlijk ontploffen als er een vonkje bij komt. Een ander voordeel is dat elektriciteit in beginsel een stuk goedkoper is dan gas. De gasprijzen rezen de laatste jaren de pan uit, met name doordat ons land voor de levering afhankelijk was van slechts enkele andere landen, die de prijs flink konden opdrijven. We moeten hier wel een voorbehoud maken, want als een warmtepomp overuren maakt, zie je dat natuurlijk terug in je elektriciteitsverbruik. Om dat te compenseren, kun je zonnepanelen kopen en grotendeels zelfvoorzienend worden in je energietoevoer.
Nauwelijks onderhoudskosten en direct warm water
Een cv-ketel moet elk jaar onderhouden worden, om storingen en gevaarlijke situaties te voorkomen. Dat is bij een warmtepomp niet nodig, dus je bespaart ook op het onderhoud. En nog een praktisch voordeel: je hebt sneller heet water, want bij een traditionele gasaansluiting moest je meestal even wachten voordat het water op temperatuur was. Dat komt omdat de cv-ketel het water verwarmt op basis van het doorstroomprincipe, terwijl de warmtepomp gebruik maakt van een boiler (ingebouwd of additioneel aan het systeem gekoppeld) en daarin is altijd een bepaalde hoeveelheid warm water op voorraad. Je hoeft dus als je gaat douchen niet eerst de kraan enige tijd te laten stromen voordat het water de gewenste temperatuur heeft bereikt.
Toekomstperspectief
Inmiddels mogen nieuwbouwwoningen dus niet meer gebouwd worden met een gasaansluiting. Maar bij de miljoenen bestaande woningen is zo’n aansluiting natuurlijk nog steeds aanwezig. Het is de bedoeling dat die gefaseerd van het gasnetwerk worden afgekoppeld. Gemeenten, woningcorporaties en energieproducenten zijn hiervoor gezamenlijk verantwoordelijk. Mensen die in een sociale huurwoning wonen (Nederland telt ongeveer 2,3 miljoen van dergelijke woningen) zullen dus moeten gaan omschakelen naar een ander type verwarming. Deze huurders krijgen daarover op enig moment in de komende decennia vanzelf bericht. Jaarlijks worden sowieso duizenden huurwoningen gesloopt omdat ze verouderd en in slechte staat zijn. De nieuwbouwwoningen die daarvoor in de plaats komen, vallen automatisch onder de nieuwe regels en hebben dus geen gasaansluiting meer. Huiseigenaren die zo’n aansluiting nog wel hebben, zijn zelf verantwoordelijk om vóór 2050 maatregelen te nemen.