Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Dit moet je weten over LED-strips


Flexibele en veelzijdige LED-lichtstrips zijn de ideale verlichtingsoplossing als je op zoek bent naar creatieve manieren om leven te blazen en meer drama aan je interieur toe te voegen. Van het toevoegen van een vleugje veelkleurig aan je slaapkamer tot het creëren van een moderne en subtiele sfeer in je badkamer of keuken, de opties die je hebt met deze verlichtingsoplossing zijn werkelijk eindeloos.

Wat is LED-striplicht?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een LED strip een lange strook (of tape) van kleine LED-chips die met regelmatige tussenpozen worden geplaatst. De strip is verkrijgbaar in verschillende lengtes en dieptes en is smal genoeg voor een grote veelzijdigheid. Dit betekent dat je hem overal kunt installeren waar je hem nodig hebt, zoals kasten, langs leuningen, rond deuropeningen of onder kasten. Bij het inschakelen lichten de chips op en zorgen voor een verbluffende accentverlichting. Later in dit artikel informeren we je over de voordelen van deze LED-lampen.

Welke soorten LED-stripverlichting zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen LED-stripverlichting: plug-and-play of bedraad. Beide hebben hun duidelijke voordelen. Het plug-and-play-type is de perfecte optie voor mensen die op zoek zijn naar een snelle oplossing, omdat het binnen enkele minuten kan worden geïnstalleerd zonder dat er een elektricien nodig is. Zodra je de lengte van de strip hebt gemeten die je nodig hebt, hoef je hem alleen maar op de juiste manier af te knippen, de zelfklevende achterkant los te trekken en de strip op zijn plaats te bevestigen voordat je hem aansluit en inschakelt. Het nadeel van dit type is dat de strip korter is dan het bedrade alternatief. Dit kan leiden tot minder veelzijdigheid en problemen bij het verlichten van grotere gebieden. Maar bij het verlichten van een kleiner gebied, zoals het hoofdeinde van een slaapkamer, zal deze optie het werk prima doen. Bekabelde led-stripverlichting biedt meer flexibiliteit, maar is niet zo eenvoudig te installeren - je hebt misschien de hulp van een professional nodig.

Hoe kun je LED-strips installeren?

Het installeren van stripverlichting is vrij eenvoudig en vereist zeer weinig vaardigheden. Over het algemeen worden ze geleverd met een zelfklevende achterkant die ze op hun plaats houdt. Het enige dat je hoeft te doen, is de tape eraf trekken en ze op het oppervlak drukken waar je ze wilt installeren. De volgende stap is om ze aan te sluiten op een stroombron. Striplampen werken op 12V of 24V laagspanning, dus je kunt ze mogelijk niet aansluiten op je standaard huishoudelijke circuit. Als je dit doet, kunnen de fiches ontploffen, waardoor je lichten kapot gaan. Dus je u op de markt zoekt, kun je het beste op zoek naar stripverlichting die wordt geleverd met een voedingsadapter die in lijn met de strips kan worden gestoken of die afzonderlijk kan worden gekocht.

Zijn LED-striplampen dimbaar?

Koude, heldere LED-lampen zijn niet meer je enige optie dankzij recente ontwikkelingen op dit gebied. Dankzij de grote technologische verbeteringen kun je tegenwoordig dimbare LED-lichtstrips in verschillende kleuren vinden die ideaal zijn om de gewenste sfeer in je woning te creëren.

Zijn LED-lichtstrips waterdicht?

De LED-strip zelf is niet waterdicht, maar kan worden gekocht met een ingebouwde waterdichte behuizing, zodat je ze veilig in natte ruimtes kunt gebruiken. Hierdoor kunnen deze LED-lampen eventueel ook gebruikt worden in onder meer je keuken en badkamer.

Meer woningen
Meer woningen