Na de oplevering van nieuwbouwwoningen is het vaak aan bewoners zelf, om te zorgen voor de afwerking van hun tuin. Niet iedereen heeft hierbij groene vingers, wat ertoe leidt dat het aantal volledig bestrate tuinen bij nieuwbouwwoningen toeneemt. Een zorgelijke ontwikkeling, daar het kan leiden tot wateroverlast na hevige regenbuien. De bestrating laat het regenwater nauwelijks de grond in zakken. Daarbij werkt de bestrating hittestress in de hand; de tegels houden de warmte vast op warme zomerdagen. Verstandiger is de duurzame keuze voor de combinatie van een groot gazon, met daaromheen een natuurlijke schutting. Denk aan het gebruik van verzinkte draadmatten, waartegen men verschillende soorten klimplanten kan laten groeien.
Groen houdt geen warmte vast in de zomer
De hittestress waar complete wijken mee geconfronteerd kunnen worden in de steeds warmer wordende zomers is het gevolg van de bestrating in wijken. Het voordeel van het gebruik van groen in tuinen is het gegeven, dat het gazon of bijvoorbeeld de heesters geen warmte vast zullen houden. Het is niet voor niets, dat bijvoorbeeld honden het heel prettig vinden om op het gazon te liggen in de zomer. Het is er veel koeler dan op het bestrate terras tegen de woning aan. Combineer het gazon met een hekwerk van schapengaas, om de tuin zo een natuurlijke uitstraling te geven. Het gebruik van schapengaas is in een gemiddelde woonwijk minder interessant; het wordt voornamelijk op het platteland of bijvoorbeeld in een bosrijk gebied gebruikt.
Vang het regenwater zo goed mogelijk op
Houd bij de bouw van nieuwbouwwoningen rekening met de wijze waarop een tuin duurzaam kan worden ingericht. Dit betekent namelijk niet alleen dat een tuin van voldoende groen moet worden voorzien. Denk ook eens na over de meest efficiënte wijze van het opvangen van regenwater. Sluit de regenpijp bijvoorbeeld aan op een regenton in de tuin. Het water wat opgevangen wordt kan in de zomermaanden gebruikt worden voor het besproeien van het gazon.
Regenwater opvangen en laten zuiveren
Ingewikkelder is de optie om regenwater op te vangen en dit vervolgens binnen de woning te zuiveren. Er zijn tegenwoordig verschillende systemen op de markt verkrijgbaar, die hierin voorzien. Het gezuiverde water is vaak nog geen drinkwater; gebruik het om het toilet mee door te spoelen of bijvoorbeeld om onder te douchen. Vergelijkbaar is het hergebruiken van afvalwater; denk aan het water wat door de gootsteen spoelt bij het poetsen van je tanden of het opfrissen in de ochtend.