Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Een muur stucen? Zo doe je het!


Je kunt een wand op een aantal verschillende manieren afwerken. Hierbij zul je met name op gevoel kiezen, al zitten er natuurlijk ook wel degelijk belangrijke verschillen tussen de diverse mogelijkheden. Toch zullen de meeste Nederlanders kiezen voor het nieuwe woning sausklaar stucen. Dit is niet voor niets de populairste keuze in ons land. Nieuwbouw laten stucen is hierbij natuurlijk mogelijk, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf de muren van je nieuwe huis te stucen. Over het algemeen is het beter om een specialist hiervoor in te huren, maar als je het toch zelf wilt proberen dan legt dit artikel uit wat je moet doen.

Benodigde materialen en gereedschappen

Eén voor de redenen om ervoor te kiezen om een specialist in te huren voor het stucen van de muren van je woning is vanwege de materialen en gereedschappen die nodig zijn. Qua materialen heb je bij het stucwerk namelijk stucprimer, pleistergips, voorstrijk, latten en stucadoorsprofielen nodig. Natuurlijk heeft niet iedereen dergelijke producten in huis liggen. Ook heb je voor dit klusje een aantal gereedschappen nodig, zoals bijvoorbeeld een stukadoor spatel, een schuurbord en een voegspaan. Bovendien zul je een mixer, speciekuip, waterpas en richtlat nodig hebben. Ook hierbij geldt weer dat veel mensen dit niet in de schuur hebben te staan.Voorbereiding

Nadat je toch alle materialen en gereedschappen hebt gekocht kun je beginnen met de voorbereiding op de klus. Allereerst moet de ondergrond goed schoongemaakt worden. De muur moet namelijk helemaal vrij van vet en olie zijn. Ook moet je van tevoren sterk absorberende muren met water nat maken, waarbij je primer kunt gebruiken. Primer zorgt voor een betere hechting van het pleister. Voordat het pleister aangebracht wordt moet je de pleisterwerklatten loodrecht op de muur plaatsen. Hierlangs moet je het pleister gelijkmatig afstrijken.

Stucen deel 1

Nadat je de voorbereiding op het klusje hebt afgerond kun je daadwerkelijk aan de slag met het stucwerk. Toch moet je eerst nog een kleine voorbereiding doen. Als je een kant-en-klare pleisterpoeder gebruikt dan moet dit natuurlijk aangemaakt worden volgens de informatie op de verpakking. Hiervoor kun je het beste een speciale mengmachine gebruiken, waardoor het poeder perfect gemengd wordt. Daarnaast kun je ook zeker een roerspiraal op je boormachine installeren en dit gebruiken om het pleister vrij van klonten te maken. Als dit eenmaal gelukt is kun je verder gaan. Hierbij kun je een speciale gipspleister gebruiken, wat met name op cellenbeton aan te raden is.

Stucen deel 2

Als onderlaag bij licht absorberende wanden kun je het beste een speciaal hechtmiddel gebruiken. Dit moet je op precies dezelfde wijze als tegellijm aanbrengen. Vervolgens komt het echte werk. Je moet het pleister tegen de muur gooien op een losse manier uit je pols. Tip: Leg een gladde plank op de vloer. Als er pleister van de wand valt dan zal dit op de plank eindigen, waarna het weer gebruikt kan worden. Als laatste moet je het pleister langs de latten afstrijken, waarna je het glad maakt met een schuurbord.

Meer woningen
Meer woningen