Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Eén op de vijf Nederlandse huishoudens gebruikt glasvezel


Eén op de vijf Nederlandse huishoudens gebruikt glasvezel

Uit een onderzoek van Telecompaper blijkt dat op het moment één op de vijf huishoudens in Nederland gebruik maakt van een glasvezelverbinding. Hierbij is data gebruikt dat afkomstig is uit eind 2019. Destijds waren er ongeveer anderhalf miljoen glasvezelconnecties in ons land. Dit aantal is met 160 duizend gestegen ten opzichte van 2018 en sinds 2016 met maar liefst een half miljoen.

Mijlpaal van een miljoen

In 2016 werd namelijk het mijlpaal van een miljoen klanten behaald in Nederland. Ook dat bleek destijds uit een onderzoek van de marktonderzoeker Telecompaper. Uit dat onderzoek kwam bovendien dat net wat meer dan 13 procent van de Nederlandse huishoudens verbinding maakt met het internet met behulp van glasvezel. Dat is dus inmiddels gegroeid tot ongeveer 20 procent. Glasvezel nam hierbij met name klanten over van het netwerk met koperverbindingen. In het afgelopen jaar verloor dit netwerk zo goed als een duizend verbindingen. Alsnog maken veel Nederlanders gebruik van koper voor de internetverbinding. Het heeft namelijk nog altijd zo’n 2,5 miljoen gebruikers.Kabel het meest gebruikt

Alhoewel het aantal mensen in Nederland dat gebruik maakt van het glasvezelnetwerk nog altijd nog groeien is, is het nog niet de meest gebruikte internetverbinding. Dat was natuurlijk te voorspellen, want ook het kopernetwerk wordt meer gebruikt in ons land. Toch is ook de koperverbinding niet het populairst, want dat is namelijk de kabelverbinding. In 2019 werd dit netwerk in Nederland namelijk door meer dan 3,5 miljoen klanten gebruikt. Hiermee heeft het een marktaandeel van net wat meer dan 45 procent.

Concurrentie

In de Nederlandse steden wordt de uitrol van het glasvezelnetwerk helaas vertraagd. Dit toonde een marktstudie van de Autoriteit Consument & Markt eind vorig jaar. De concurrentie tussen de aanbieders van het glasvezel is de grootste veroorzaker van de vertraging. Volgens de ACM irriteren de concurrenten elkaar omdat ze stuk voor stuk de eerste willen zijn die een netwerk uitrolt. Dit zorgt logischerwijs voor vertraging. Op Internet Vergelijk kun je kijken of jij al gebruik kunt maken van het glasvezelnetwerk. Indien dit het geval is kun je een sneller abonnement nemen waarbij je gebruik maakt van de glasvezelverbinding.

Meer woningen
Meer woningen