Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Een tweede woning financieren? Dat kan met een verhuurhypotheek


Het zal je naar alle waarschijnlijkheid niet ontgaan zijn: op het moment staat de spaarrente historisch laag. Op de gemiddelde spaarrekening zul je momenteel een rentepercentage van net boven de 0 procent ontvangen. Met andere woorden, je zult eigenlijk geen extra geld krijgen bovenop je spaarrekening. Dit zou je op kunnen lossen, wat veel spaarders al proberen te doen. Investeren in vastgoed is hierbij een mogelijkheid. Zo zou je een tweede woning voor de verhuur kunnen aanschaffen. Met behulp van een verhuurhypotheek zal het kopen van een tweede woning voor de verhuur alsnog mogelijk zijn.

Goede investering

Particuliere spaarders weten dus de weg naar de vastgoedmarkt te vinden. Ze kopen een woning om het vervolgens te verhuren, wat een goede investering is. Dit komt doordat de vraag naar huurwoningen op het moment groot is, terwijl de huizenprijzen ook nog eens snel stijgen. Sommige huizen zijn in het tijdsbestek van een paar jaar zelfs bijna in waarde verdubbeld, terwijl het einde van deze verhoging er nog niet aan zit te komen. Tenminste zo lijkt het. Ook lijkt het erop dat er nog geen sprake is van een rentestijging. Sterker nog, de kans is aanwezig dat de rentepercentage van je spaarrekening alleen maar lager zal worden. Het is dus de juiste tijd om een tweede woning te kopen.

Eigen geld

Als je een tweede huis wilt kopen om te verhuren dan zal de financiering hiervan op een paar punten afwijken van je eigen woning. Zo zul je bij de aankoop van een beleggingspand een significant bedrag aan eigen geld nodig hebben. Banken zullen je vragen om minstens twintig procent van de getaxeerde marktwaarde zelf in te brengen. Bij het taxeren van de marktwaarde van het huis zal het gaan om de waarde in verhuurde staat. Deze waarde ligt lager dan de vrije marktwaarde van een woning die niet verhuurd is. Dit is het geval doordat koop geen huur breekt. Als je besluit om het verhuurde huis weer te verkopen dan is dat geen legitieme grond om de overeenkomst op te zeggen. Met andere woorden, de nieuwe eigenaar zal naast het huis ook de lopende huurcontracten kopen.

Hogere rente

Vastgoed financieren met een verhuurhypotheek is dus mogelijk, alhoewel je wel een deel van de marktwaarde van de woning zelf in moet brengen. Bovendien zul je ook een hogere rente betalen dan bij een normale hypotheek. Een verhuurhypotheek is namelijk duurder dan een reguliere hypotheek voor een eigen woning. De bank zal namelijk een renteopslag rekenen bij vastgoedinvesteringen, wat het kopen van een tweede huis dus ook is. Hoe hoog de renteopslag zal zijn hangt af van de verstrekker, maar gemiddeld ligt dit op 1,5 procent.

Meer woningen
Meer woningen