Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Groepenkast samenstellen voor een nieuwbouwwoning


Oriënteer jij je op de mogelijkheden om zelf een nieuwbouwwoning te realiseren? Bij de realisatie van een woning zijn er tal van verschillende factoren om rekening mee te houden; van de indeling van ruimtes, tot het ontwerp van de badkamer en de samenstelling van de meterkast. Dat laatste zal zeer waarschijnlijk niet het eerste zijn waaraan je denkt, bij het maken van plannen voor een nieuwbouwwoning. Toch is het essentieel er voldoende aandacht aan te besteden. Hoeveel groepen heb je straks nodig om te voorkomen dat groepen overbelast raken? Moet de meterkast van een 3-fasen aansluiting worden voorzien, of volstaat een 1-fase aansluiting? Schaf je vooraf zelf een kwalitatief goede installatieautomaat van Vekto aan, of laat je dit over aan de aannemer? In dit artikel lees je meer over de belangrijkste aandachtspunten bij een groepenkast samenstellen.

Groepenkast wordt opgebouwd met verschillende componenten

Trek de deur van de meterkast in je bestaande woning eens open. Welke componenten in de groepenkast kun je onderscheiden? De kans is groot dat je niet alle losse componenten weet te benoemen. Het onderscheiden van de verschillende installatieautomaten zal vaak lukken, evenals het herkennen van de aardlekschakelaar in de meterkast. Weet je echter ook de transformator voor de deurbel te vinden? Een deurbel functioneert op zwakstroom; de aansluiting op 230 V is hiervoor niet geschikt. Met een transformator realiseer je deze zwakstroom. Naast de genoemde componenten zijn sommige groepenkasten voorzien van een speciale kookgroep. De kookgroep is benodigd in woningen waar men op basis van inductie kookt.

Ontwerpen van een groepenkast voor je woning
Daar groepenkasten uit tal van verschillende componenten bestaan, kan het best lastig zijn om zelf een ontwerp te maken van de groepenkast voor je nieuwbouwwoning. Schakel de hulp van een elektricien in, om je hierbij te laten helpen. Het ontwerp wordt uitgewerkt op basis van de indeling van je nieuwbouwwoning. Welk vermogen hebben de elektrische apparaten in de diverse ruimtes van je woning straks nodig?

Plaatsen van een groepenkast in je nieuwbouwwoning

Het plaatsen van een groepenkast in je nieuwbouwwoning is niet iets wat je zelf doet; laat dit altijd door een erkende installateur doen. Fouten bij het aansluiten van een meterkast kunnen grote gevolgen hebben; denk aan een stroomstoring in huis of nog erger, een kortsluiting. Bij het realiseren van de meterkast in een nieuwbouwwoning dient voldaan te worden aan de eisen uit het Bouwbesluit 2012. Dit document vind je online.

Meer woningen
Meer woningen