Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Help, ik zie nu al wespen


In februari of maart al wespen zien, het is wat vroeg, maar het kan wel! Zie je wespen buiten, dan betekent het dat het al goed weer is en dat de eerste wespenkoninginnen zijn ontwaakt. Ze zijn op zoek naar een mooie plek om hun nest te bouwen. Zie je wespen binnen, dan kan het zijn dat het een ‘oud’ nest is. Als een wespennest op een veilige, beschutte en warme plek zit, dan kan het zijn dat een wespennest niet in de herfst uitdooft, maar nog even overleeft.

Gemiddeld wespenseizoen in 2020

De lente moet wel heel vroeg zijn ingevallen wil je nu al wespen zien, maar niets is onmogelijk. In 2020 viel de lente ook vroeg in, maar desondanks waren er geen extreme wespenplagen in de zomer. Het was een ‘gemiddeld wespenseizoen’. Waar dat mee te maken had, is moeilijk te zeggen. Er werd ook verwacht dat we vorig jaar enorme processierupsen plagen zouden krijgen, maar ook dat viel mee.

Gevaar voor wespennesten

Vaak wordt gesteld dat een strenge winter directe invloed heeft op de overlast van ongedierte in de zomer, maar dat is geen wet van meden en perzen. Het grote gevaar voor wespennesten schuilt ‘m in zware of langdurige regenval of een voorjaarsstorm als er net een begin is gemaakt met het nest. Vocht kan namelijk voor schimmelvorming zorgen en dat is funest voor een wespennest. Een storm kan een beginnend nest gewoon wegblazen en dan is het eveneens einde oefening voor de wespenkoningin.Zie je ‘suffe wespen’?

Als je midden in de winter wespen ziet, dan hebben ze hun nest waarschijnlijk op zolder, of op een mooi warm plaatsje in de schuur. Het nest is dan niet uitgedoofd door invallende koude en wespen overleven gewoon langer. Mogelijk gedragen de wespen zich wat suf en dat heeft ermee te maken dat ze al wat ‘op leeftijd’ zijn én dat ze mogelijk moeite hebben met het vinden van voedsel. Als een wespenkoningin in de buurt overwintert, kan het zijn dat ze naast het oude nest een nieuw nest begint. Het oude nest heeft immers aangetoond op een goede plek te zijn gebouwd.

Een wespennest verwijderen

Of je nou te maken hebt met een oud, niet uitgedoofd nest of met een nieuw, beginnend wespennest, het is verstandig om het nest te laten verwijderen door een lokale wespenbestrijder. Je vindt jouw lokale vakman snel en simpel via Wespennest Verwijderen. Het is beslist niet raadzaam om te proberen het nest zelf aan te pakken. Ook ‘oude’ wespen kunnen zeer agressief reageren en je weet nooit hoeveel wespen er nog in het nest wonen. Ook in een beginnend wespennest kunnen al meer wespen huizen dan je voor mogelijk kunt houden. Als je hun onderkomen belaagt, kun je er vergif op innemen dat ze je massaal aanvallen. Niet doen is dus het devies!

Meer woningen
Meer woningen