Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Het veilig laten verwijderen van asbest


Het vinden van asbest in huis is iets wat veel huiseigenaar vrezen. Toch zijn er helaas veel oudere huizen die asbest bevatten. Bij de sloop, verbouwing of renovatie van een huis is het verstandig om het asbest te laten verwijderen. Om over te gaan tot asbestverwijdering moet je bij de gemeente een vergunning aanvragen. De gemeente heeft een asbestonderzoek rapport van een gespecialiseerd bedrijf nodig waarmee je kunt aantonen waar het asbest zich bevindt. Daarna is het tijd om een asbestsaneringsbedrijf in te schakelen voor de asbestverwijdering.

Gevaar asbestvezels

Het is belangrijk om het asbest zo snel mogelijk te laten verwijderen. Asbest bestaat uit kleine vezeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Door asbestvezels in te ademen kun je na een lange tijd longvlies-, buikvlies- of longkanker krijgen. Het verwijderen van asbest is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is zeer gevaarlijk om hier zelf mee aan de slag te gaan. Het kan namelijk dodelijk zijn om teveel blootstelling aan de asbestvezels te hebben. De meest veilige methode om asbest uit je huis te laten verwijderen, is door het inhuren van een gespecialiseerd bedrijf. Een asbestsaneringsbedrijf heeft zowel ervaring in het werken met asbest als gespecialiseerde gereedschappen.

Kosten asbestverwijdering

De kosten van asbestverwijdering zijn afhankelijk van meerdere factoren. De asbest verwijderen kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid asbest en de locatie. Bij de meeste asbestsaneringsbedrijven kun je vrijblijvend een offerte aanvragen of een indicatie te krijgen van de kosten voor asbestverwijdering. Het gespecialiseerde bedrijf kan je dan een maatwerkberekening geven, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Voorbereiding

Nadat je het asbestinventarisatie rapport van een onafhankelijke partij hebt ontvangen is het tijd om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. In de voorbereidende fase wordt er bepaald welk bouwmateriaal er nodig is. Het dak wordt opgemeten en er wordt actief meegedacht over details zoals de opbouw, de omlijsting en de goten.

Asbestsanering

Bij de asbestsanering wordt de omgeving goed afgezet met gele linten. Zo weten andere mensen dat ze het gebied niet mogen betreden. Elke stukje asbest zal verwijderd worden. Deze stukjes worden in een zak gedaan en goed afgesloten. Met een vrachtwagen zal de container met stukken asbest naar een stortplaats gebracht worden die daar speciaal voor is bestemd. Asbest laten verwijderen duurt gemiddeld zo’n 3 dagen, maar dit is uiteraard afhankelijk van de grootte en het ontwerp van het dak. Na de sanering zal er nog een inspectie worden uitgevoerd. Zo kan er precies gecontroleerd worden of alle asbest deeltjes weg zijn.

Meer woningen
Meer woningen