Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Hoe houd je je gazon groen?


Het is een probleem waar ook jij ongetwijfeld al vaak mee te maken hebt: een gazon dat niet meer groen is, maar steeds bruiner wordt. Het is ontzettend vervelend wanneer al je harde werk voor niets lijkt. Het gazon wordt alsmaar bruiner en de groene grassprietjes zijn bijna niet meer te zien. Om jou een handje te helpen en te voorkomen dat jouw gras ooit nog bruin wordt, hebben wij wat tips voor jou verzameld! Met deze 5 tips over hoe jij jouw gazon groen kunt houden, ben jij zelfs in de slechtste weersomstandigheden voorzien van groen gras!

 

1. Let op hoe jij het gras water geeft

 

We hoeven je vast niet te vertellen dat ook gras water nodig heeft om te overleven. Een goede bewatering is hierom één van de belangrijkste dingen die jij moet doen om het gazon groen te houden. Let wel op, je kan het gras ook op een verkeerde manier water geven—dit zorgt er voor dat het gras haar groene uitstraling juist verliest. Geef hierom het gras water (door het bijvoorbeeld te besproeien) in de ochtend. In de ochtend tussen 6 en 10 uur heeft het gras de ruimte en rust om het water op te nemen. Kijk ook goed of het water evenredig verdeeld wordt op het gazon. Heb je last van een ongelijkmatig gazon? Dan bestaat de kans dat het water één kant op stroomt. Hierdoor zal één helft van het gazon prachtig groen zijn, terwijl de andere helft een dorre en bruine uitstraling heeft. En dit is niet wat we willen!


 

2. Zorg voor lang en hoog gras

 

Het is niet altijd het mooiste om te zien, maar langer gras blijft langer groen. Langere grassprieten gaan namelijk gepaard met langere wortels. Dankzij deze langere wortels kan het gras sneller en gemakkelijker water vanuit de grond opnemen—zelfs wanneer het warm en droog weer is. Ofwel, langer gras betekent groener gras!

 

3. Voed het gazon

 

Het klinkt misschien een beetje raar, maar gazon heeft ook voedsel nodig om te overleven. Water is helaas niet altijd voldoende. Voor een gezond en groen gazon is het belangrijk dat het gras gevoed wordt met bijvoorbeeld een meststof. Diverse meststoffen werken pas echt goed na 6 tot 8 weken. Zorg er dan ook voor dat je deze hele periode met regelmaat het gazon voed. Een regelmatige voeding zorgt ook voor ‘dikker’ gras waardoor de kans op onkruid kleiner wordt. Hierdoor krijg je pas écht een strak gazon!

4. Vermijd onkruid te allen tijden!

Onkruid is de nummer één vijand van een mooi, groen gazon. Ondanks dat veel onkruid groen is van kleur, is het géén gezicht wanneer het tussen het gazon doorkomt. Eén van de belangrijkste tips is dan ook: wees ijverig in het verwijderen van onkruid. Probeer het liefst om het onkruid in één blok uit het gazon te halen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een onkruidvork gebruiken (of je handen). Let wel op met middeltjes als onkruidverdelger: verspreid het nooit in één keer over het gehele gazon. Verdeel het gazon op en gebruik de verdelger beetje bij beetje. Nu heeft het gras ook voldoende tijd om te herstellen van deze ‘aanslag’ en zal het de groene kleur niet aantasten.

5. Probeer een nieuwe grassoort: kunstgras

Zoals je hierboven kan lezen is het onderhouden van een groen gazon een flinke dagtaak. Het kost je vaak veel tijd en moeite en de beloningen zijn er niet altijd. Voor mensen die zoeken naar een makkelijke oplossing omdat zij bijvoorbeeld geen groene vingers hebben, is er kunstgras. Er zijn talloze voordelen om kunstgras te kopen, waardoor de baten altijd de kosten uitwegen. Twijfel je nog? Denk dan eens aan een prachtig gazon wat géén water nodig heeft, wat jij nooit hoeft te maaien, wat jij niet hoeft te onderhouden en wat altijd een groene kleur heeft. Als jou dit als muziek in de oren klinkt, dan is kunstgras dé perfecte oplossing!

Meer woningen
Meer woningen