Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Hoe kies je de perfecte raamdecoratie


Geen interieur is compleet zonder passende raamdecoratie. Het vinden van de juiste zonwering is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ook de praktische aspecten zijn van belang bij het maken van een goede keuze. Wil je bijvoorbeeld een ruimte helemaal kunnen verduisteren, of mag je raamdecoratie best wat licht doorlaten? En in wat voor ruimte wil je je raambekleding überhaupt gebruiken? Kortom, hoe je de geschikte raamdecoratie voor je nieuwe woning.

De verschillende vormen van raamdecoratie

Houten jaloezieën

Een eerste vorm van raamdecoratie zijn houten jaloezieën. Zulke jaloezieën bestaan feitelijk uit dunne, onder elkaar gemonteerde plankjes. Door deze open te schuiven valt er veel licht de kamer binnen. Schuif je de jaloezieën dicht, dan wordt de afstand tussen de plankjes kleiner en komt er dus minder zonlicht de kamer binnen. Er zijn jaloezieën in natuurlijke houtkleuren, maar ook te krijgen in zwart- of wittinten. Voor wat betreft de maat kun je kiezen voor een breedte tussen de 40 cm en 272 cm, en een hoogte van maximaal 300 cm.Duo rolgordijnen

Met het gewone rolgordijn ben je ongetwijfeld al bekend. Een duo rolgordijn of dag- en nachtgordijn werkt in feite hetzelfde, maar bestaat uit twee lagen. De eerste laag is gemaakt van doorzichtige stof en wordt gebruikt wanneer je wat licht wil doorlaten. De tweede laag bestaat uit verschillende horizontale banen stof, die je voor het doorzichtige deel van het gordijn schuift. Op die manier creëer je een verduisterend effect. Duo rolgordijnen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en tinten, variërend van zwart en wit tot vrolijk geel en warm rood. Houd bij het kiezen van de afmetingen moet je rekening met een minimale breedte van 20 cm en een maximale breedte van 240 cm. De hoogte van je gordijn moet daarnaast tussen de 20 cm en 250 cm liggen.

Plisségordijnen

Een derde type raamdecoratie is het zogenaamde plisségordijn. Dit type zonwering heeft qua werking wel wat weg van een rolgordijn, aangezien je het gordijn door middel van een koord naar beneden trekt. In tegenstelling tot rolgordijnen echter zijn plisségordijnen niet bevestigd aan een rol, maar zijn deze gordijnen gevouwen wanneer het gordijn open is. Trek je het gordijn naar beneden, dan ontvouwt het zich bij het sluiten. Plisségordijnen komen zowel in volledig verduisterende als lichtdoorlatende uitvoeringen, en zijn in meerdere tinten te krijgen.

Het kostenplaatje van je gemaakte raamdecoratie

Op maat gemaakte raambekleding is gelukkig niet zo duur als veel mensen denken. Al voor enkele tientjes heb je een rolgordijn in je favoriete kleur dat ook nog eens exact bij de afmetingen van je raamkozijn past. Dat deze prijzen zo laag liggen komt grotendeels doordat veel raamdecoratie vrij gemakkelijk zelf te monteren is. Wie zijn of haar gordijnen online bestelt en bereid is een uurtje zelf te klussen bespaart al gauw tientallen euro's aan montagekosten. Zie je liever eerst of een bepaalde kleur goed in je interieur past voordat je de bestelknop indrukt? Haal dan een kleurstaal in huis. Dit kost slechts een paar euro, die bovendien op de totaalprijs in mindering wordt gebracht wanneer je je raamdecoratie aanschaft.

Meer woningen
Meer woningen