Hypotheek regelen voor nieuwbouwwoning
Hypotheek regelen voor nieuwbouwwoning
Laat je zelf een nieuwbouwwoning bouwen? Dan heb je erg veel te regelen. Je moet een architect je toekomstige woning laten ontwerpen, daarnaast een aannemer zoeken en je moet nadenken over welke
energieleverancier je neemt en of deze al benodigde elektra op de bouwplaats kunt aansluiten. Dit zijn praktische zaken voor de bouw, maar natuurlijk is ook de hypotheek belangrijk.
Hypotheek regelen voor nieuwbouwwoning
Eigenlijk is voordat je start met het laten bouwen van een nieuwbouwwoning, het regelen van de hypotheek het belangrijkste. Hiervan is je gehele bouwproject afhankelijk. Je moet eerst onderzoeken of en voor hoeveel hypotheek je in aanmerking komt. Maak hierbij een goede inschatting van de kosten. Uiteraard weet je wat de prijs van een kavel is en globaal hoeveel de aannemer je in rekening gaat brengen. Maar houd ook rekening met allerlei kosten die je niet voorziet. Het is verstandig om bij de aannemer een overzicht op te vragen van meer- en minderwerk. Maak ook een inschatting hoeveel de keuken, badkamer en tuin gaan kosten. Als je voor iets luxer gaat, dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Wanneer je een volledig overzicht hebt van je kosten, kun je daadwerkelijk een hypotheek aanvragen.
Hypotheek voor nieuwbouwwoningWanneer je een bestaande
woning aankoopt dan zal, na het passeren van de akte, het hypotheekbedrag aan de verkopende partij worden doorgestort. Bij een nieuwbouwwoning is dit niet het geval. We spreken dan ook van een bouwdepot. Hier wordt het totale hypotheekbedrag in gestort. Vanaf dat moment geldt voor jou de plicht om te starten met het aflossen van de hypotheek en hypotheekrente. Ook als er nog geen steen gelegd. is. Dit kunnen tijdelijk zware tijden zijn, want waarschijnlijk zit je nog met dubbele woonlasten. Je moet immers ook tijdens de bouw een dak boven je hoofd hebben. Met een krediet is het mogelijk om dubbele woonlasten te overbruggen. Over de
hypotheek die in depot staat, ontvang je ook nog een klein percentage depotrente. Een nieuwbouwwoning hoef je nooit in één keer te betalen, maar telkens nadat een bepaalde bouwfase is afgerond. Telkens wordt er dan een bedrag vanuit depot overgemaakt naar de aannemer.
Rekening houden met financieringskosten Houd er rekening mee dat er bij de hypotheek ook eventueel financieringskosten inbegrepen zit. Deze kosten zijn overigens lager dan wanneer je een bestaande woning koopt. Notariskosten voor hypotheekaktes, afsluitkosten en bemiddelingskosten vallen onder de financieringskosten. Maar een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam, wat inhoudt dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Ook de notariskosten voor eigendomsoverdracht en de inschrijving in het kadaster hoef je niet te betalen.
Soort hypotheekWil je volop gebruikmaken van
hypotheekrenteaftrek? Dan heb je niet zoveel keuze meer in soorten hypotheken. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek is dat je een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek afsluit. Een nieuwe spaar- of beleggingshypotheek of een aflossingsvrije hypotheek zijn niet meer mogelijk als je gebruik wilt blijven maken van hypotheekrenteaftrek.