We zijn ons allemaal bewust van inbrekers, met slimme camera’s proberen we ongure figuren op afstand te houden. Toch schuilen de meeste gevaren niet buiten, maar in de woning. Brand in huis bijvoorbeeld. Vuur is niet alleen levensgevaarlijk, ook wanneer je een huisbrand overleeft zal je leven compleet veranderen. Denk aan het verlies van persoonlijke bezittingen of belangrijke documenten. Met slimme rookmelders kun je de woning preventief beveiligen, op een wijze die verder gaat dan alleen een alarmsignaal te laten afgaan.
Wetgeving voor rookmelders
Er was al een wetgeving voor rookmelders in nieuwbouw van kracht, ook voor bestaande bouw is deze regel in aantocht. Er zijn plannen voor een verplichting van melders op iedere etage van de woning, op het moment van schrijven is dit nog niet het geval. In België zijn ze al wat verder met het verplichten van deze toestellen. Daarbij is er voor consumenten een vrije keuze in apparatuur. Dit betekent dat de kwaliteit van de melders lang niet altijd even goed is. Een rookmelder werkt op basis van een sensor, die bij onderbreking alarm slaat. Na verloop van tijd kan deze sensor stoffig of vies worden, ook kan de batterij uitgeput raken. Schijnveiligheid kan gevaarlijker zijn dan geen beveiligingsmaatregelen treffen, zorg daarom voor betrouwbare producten waar je echt op kunt rekenen. En volg uiteraard de instructies van de fabrikant op.
Hoe voorkom je brand in huis?
Er zijn in Nederland jaarlijks pakweg 100.000 meldingen van brand in huis. Dit geeft aan hoe groot dit risico is. Gelukkig ligt het aantal dodelijke slachtoffers veel lager, maar elke dood door brand is er natuurlijk eentje teveel. Veelvoorkomende oorzaken van huisbrand zijn vlam in de pan, tabakswaren en brandstichting. Dus voortaan een ‘raw food’ dieet en dampen met een e-sigaret? Nee hoor, met preventieve beveiliging en gezond verstand kun je het risico op brand in huis aanzienlijk verlagen. Slimme rookmelders bieden een uitstekende manier om bewoners snel op de hoogte te stellen van een mogelijk probleem. Want waar rook is, is vuur … of kan er vuur zijn.
Hoe werkt een slimme rookmelder?
Er zijn talloze gadgets voor een ‘smart home’, waarvan de meeste apparaten vooral het wooncomfort zullen verhogen. Een rookmelder is naast de brandblusser een object in huis dat je het liefste nooit in actie zult meemaken. Het verschil tussen een normale rookmelder en een slimme rookmelder is de communicatie met andere apparaten. Via een centraal netwerk in huis kun je meerdere toestellen voor beveiliging of andere toepassingen koppelen. Met de TaHoma smart hub kun je bijvoorbeeld de verlichting aan slimme rookmelders koppelen. Maar daarover later meer.
Hoeveel rookmelders heb je nodig?
Hoewel één melder uiteraard al beter is dan geen melder, is het aan te bevelen om op iedere verdieping een rookmelder te installeren. De keuken heeft gemiddeld genomen het meeste risico als oorsprong voor vuur. Bij een melder ophangen in de keuken moet je wel opletten dat stoom niet zorgt voor een vals alarm. Dit is niet alleen vervelend, maar wanneer dit vaker gebeurt schuilt het gevaar dat het signaal niet meer serieus wordt genomen. Omdat een rookmelder reageert op een visuele indicatie is het mogelijk dat stoom het alarm af doet gaan.
Verder is het dus verstandig om in plaats van één rookmelder een set aan te schaffen. In principe één melder voor iedere etage in een woning. Wanneer je gebruik maakt van slimme rookmelders wordt direct duidelijk waarom dit een ‘smart’ oplossing is. Zo maakt Somfy rookmelders die je in serie kunt schakelen. Wanneer één melder geactiveerd wordt, zullen alle andere melders in huis ook alarm slaan. Zo weet je zeker dat alle leden van het huishouden op de hoogte gesteld worden van onraad.
Preventieve beveiliging voor een smart home
Een slimme rookmelder biedt pas echt een meerwaarde wanneer het als onderdeel van een smart home systeem wordt ingesteld. Om te beginnen kun je de melder koppelen aan een smartphone app. Zo zul je een notificatie ontvangen met, als je dit wilt, een hoorbaar alarm. Dit werkt thuis, maar ook wanneer je van huis bent mits je beschikt over een internetverbinding. Dan is het nog mogelijk om de alarmering via andere apparaten te activeren. Stel, je bent hardhorend of je luistert naar je favoriete muziek. Dan stel je smart lights in dat ze verkleuren naar rood bij onraad. Je kunt slimme lampen ook gebruiken om een vluchtroute uit te stippelen. Zo kun je ook in het holst van de nacht toch een veilige uitgang vinden. Gordijnen automatisch openen biedt ook voordeel voor zowel gezinsleden als voor hulpverleners, dit kun je realiseren door elektrische raamdecoratie te installeren met koppeling aan het huisautomatiseringssysteem.