Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Kruipruimte ventilatie, dat kan met deze tips


Het is zeker een goed idee om ervoor te kiezen om de kruipruimte van je nieuwbouwhuis te laten isoleren. Als je dat toch laat doen, dan kun je het beste direct ook zorgen voor de ventilatie van je kruipruimte. Klik hier als je dat uit wilt laten voeren door een gespecialiseerd bedrijf, wat ervoor zal zorgen dat dit klusje juist wordt uitgevoerd. In principe is hier over het algemeen niet meer voor nodig dan een paar gaten. Zo nu en dan is een pvc buis op de juiste plaats ook nog nodig, maar dat zal normaal gesproken alles zijn wat uitgevoerd moet worden. In dit artikel kun je nog meer lezen over kruipruimte ventilatie.

Waarom is de kruipruimte ventilatie van belang?

Zoals je mogelijk al wel weet, is de kruipruimte van je woning kouder dan de rest van je huis. Dit zorgt ervoor dat deze ruimte onder je woning vaak vochtig is, wat natuurlijk komt door condens. Vocht heeft allerlei nadelen. Zo zul je al snel te maken krijgen met luchtjes waar je niet bepaald blij van wordt. Ook kan vocht ervoor zorgen dat de balken van je vloer aangetast worden, wat meestal gedaan wordt door huiszwam. Als je ervoor kiest om je kruipruimte te isoleren dan is het zeker aan te raden om dit te combineren met het ventileren van de ruimte. Hierdoor zul je namelijk geen last hebben van de vocht en de desastreuze gevolgen die hierbij horen.

Hoe kun je de ventilatie van de kruipruimte verbeteren?

Als je de ventilatie van de kruipruimte van je woning wilt verbeteren dan kun je gebruik maken van een paar verschillende technieken. Welke het beste toegepast kan worden hangt natuurlijk van de situatie af. Het zal voor jou lastig zijn om zelf te bepalen welke techniek je moet toepassen. Het is dan ook beter om eerst een expert hiervoor in te schakelen. In principe kun je het klusje zelf uitvoeren, maar eigenlijk kan dit ook beter gedaan worden door een specialist. Zo kan hij of zij ervoor kiezen om een ventilatierooster aan te brengen of juist te vervangen. Spouwmuurventilatie kan daarnaast tevens aangebracht worden. Als je nieuwe huis een muur zonder spouw heeft dan kan een ventilatiekoker van pvc juist aangebracht worden.

Welke problemen krijg je door een slechte kruipruimte ventilatie?

Als de kruipruimte van je nieuwe huis niet goed geventileerd is dan kan dit zorgen voor diverse problemen. Zo is de kans heel groot dat de kruipruimte vochtig wordt, zoals net al werd uitgelegd. Vervolgens leidt dit tot nare luchtjes, wat ook al genoemd werd. Daarnaast zal het er ook voor zorgen dat je veel last zult hebben van vieze beestjes in huis. Hierbij kun je denken aan spinnen, maar ook pissebedden en zilvervisjes. De kans is bovendien groot dat radon gas niet goed afgevoerd wordt als de kruipruimte ventilatie niet goed is.

Wat is radon gas precies?

Als de kruipruimte van je nieuwbouwwoning niet goed geventileerd wordt dan zal dit er dus ook toe leiden dat radon gas niet goed afgevoerd wordt. Dit is een radioactief gas dat van nature vrijkomt uit bouwmaterialen en de bodem. Je kunt het niet proeven of ruiken, maar het is wel gewoon aanwezig. Dit kan zich net als vocht ophopen in slecht geventileerde kruipruimtes. Van zichzelf is radon niet gevaarlijk of schadelijk als je het inademt, maar het kan wel vaste stoffen aan zich binden als het zich ophoopt. Als je deze stofdeeltjes inademt dan zal radon in de luchtwegen komen, wanneer het juist wel degelijk schadelijk kan zijn. Het is dus zeker van belang om je kruipruimte goed te ventileren.

Meer woningen
Meer woningen