Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Laminaat zelf leggen


Voorbereiding en planning

Er zijn een aantal overwegingen en stappen om je voor te bereiden op het leggen van laminaat vloeren. Planning vooraf is een van de belangrijkste onderdelen van elke doe-het-zelf-klus, en bij het plaatsen van laminaat is niet anders. Alle laminaatvloeren zijn voorzien van een klikvergrendelingssysteem voor eenvoudige installatie. Het is echter mogelijk dat sommige vloeren van laminaat van andere aanbieders alleen een traditionele tand en groef hebben.Oude vloeren verwijderen

Laminaat heeft een glad, vlak oppervlak nodig dat schoon is en vrij van vuil. Het voorbereiden van de ondervloer is belangrijk, omdat dit een direct effect heeft op de levensduur van je laminaat vloer. Eventuele bestaande vloeren, zoals tapijt of tegels, moeten vooraf worden verwijderd.

Reparaties ondervloer

Ondervloeren met oneffen oppervlakken kunnen de planken van het laminaat na verloop van tijd beschadigen door overmatige druk. Een egale ondervloer verlengt de levensduur van je laminaat en betekent dus een egale laminaatvloer als deze eenmaal is gelegd. Een ondervloer moet zowel vlak als schoon zijn voordat laminaat kan worden gelegd. Als het niet gerepareerd hoeft te worden, raadt men aan het eenvoudig schoon te maken met een stofzuiger of te vegen om stof en vuil te verwijderen. Als je ondervloer nog oude lijm van de vorige vloerbedekking heeft, zorg er dan voor dat deze wordt verwijderd door deze weg te schrapen of indien nodig te schuren.

Acclimatiseren van je laminaatvloer

Zoals bij elke houten vloer, heeft laminaatvloer enige tijd nodig om zich aan zijn nieuwe omgeving aan te passen. Het is zeer waarschijnlijk dat de pakken vloerbedekking die je zojuist hebt afgeleverd, zijn opgeslagen in een koelmagazijn en vervolgens achter in de bestelwagens zijn vervoerd. Je woning zal ongetwijfeld verschillende vochtigheidsniveaus hebben, evenals een andere temperatuur. Daarom is het belangrijk om je laminaatvloer te laten acclimatiseren in de kamer waarin deze wordt gelegd. Stapel de dozen met vloerbedekking eenvoudig op en laat ze ongeopend in de kamer waar ze later worden gelegd. Laat ze daar 48 uur staan, wat genoeg tijd is om aan hun nieuwe omgeving te wennen.

Laminaatvloeren installeren

Nu alle planning en voorbereidingen zijn voltooid en je weet hoe je met lastige obstakels zoals deurkozijnen om moet gaan, is het nu tijd om je laminaat te leggen. Voor het leggen van laminaat gebruikt men een zogenaamde zwevende plaatsing. Dit betekent dat het niet aan de ondervloer wordt vastgelijmd, maar erboven 'zweeft'. Dit betekent meestal een comfortabelere vloer om op te lopen en maakt het vervangen van beschadigde planken veel gemakkelijker indien nodig.

Leg je eerste plank in de linkerhoek van de kamer, met de "tong" -zijde naar de muur gericht. Dit is de rand waar de plank overheen hangt, waardoor de volgende rij eenvoudig op zijn plaats klikt. Eenmaal op zijn plaats, verplaats je het iets van de muur af en gebruik je de afstandhouders van je vloer om de uitzettingsvoeg te creëren. Neem de tweede plank in de rij en lijn deze uit met de eerste. Voor laminaten met een klikvergrendelingssysteem hoef je deze alleen maar vast te klikken. Ga zo door totdat je geen volledige planken meer kunt leggen. Gebruik voor de laatste rij de trekstang en hamer om voorzichtig bij de vorige rij te komen en zorg voor een goede pasvorm

Meer woningen
Meer woningen