Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Nieuwbouw en warmte of geluidsisolatie


Niets zo veranderlijk dan het weer… Als er één land is dat daar alles van af weet, is het Nederland wel. Gingen we in een week tijd van kou, wind en regen naar toch echt zomerse temperaturen boven de 20 graden en net zo snel weer naar sneeuwbuien en hagel. Vier seizoenen in een week.

Tegelijk ging natuurlijk ook je thermostaat van aan naar uit en weer op vol om het maar een beetje warm te krijgen. Tenzij je een goed geïsoleerde woning hebt. Want dan houd je de fijne warmte gewoon daar waar die zijn moet.

Nieuwbouw

Denk jij dat een nieuwe woning altijd goed geïsoleerd is, dan kun je in de praktijk nog wel eens bedrogen uitkomen. Het is dus goed om te kijken wat er geïsoleerd is en aan welke normen deze isolatie voldoet. Daarnaast heb je misschien een woning met een garage. Deze garage hoeft dan niet aan dezelfde voorwaarden te voldoen als de woning zelf. Wil je van die garage een klusruimte of misschien een kantoor of andere ruimte maken, dan is het goed te weten dat je de garage beter direct kunt isoleren.



Isoleren is een scheiding aanbrengen

Isolatie klinkt misschien ingewikkeld, maar in de basis is het niet meer dan een scheidingslaag tussen twee temperatuurzones. Daarbij is het belangrijk dat deze laag de warmte niet doorgeeft waardoor er gezorgd wordt dat de warmte op de plek blijft waar op dat moment is. Of dat binnen of buiten is, is meestal afhankelijk van het seizoen. Zo’n scheidingslaag kan van diverse materialen zijn. Bij dubbelglas is de laag van lucht. Bij muren, daken en vloeren wordt er liever voor ander materiaal gekozen, soms overigens wel in combinatie met lucht.

Er zijn veel verschillende isolatiematerialen. Isolatie kan bestaan uit korrels, matten of isolatieplaten. Deze verschillende materialen hebben verschillende verwerkingsvormen maar ook isolatiewaarden. Maar isolatie kan ook een geluidswerende functie hebben, handig als je een ruimte wil gebruiken om een muziekinstrument te bespelen of als je een stilte ruimte nodig hebt. Naast dat alles speet ook de structuur van het materiaal een rol bij. Zoals bij het isoleren van een plat dak of een vloer. Hierbij is het belangrijk dat het materiaal beloopbaar is.

Binnen of buiten

Ook de plek waar je gaat isoleren speelt een rol. Zo kun je een vloer van bovenaf isoleren maar ook vanuit de kruipruimte. Wil je een vloer isoleren vanuit de kruipruimte kun je daar bijvoorbeeld EPS voor gebruiken, ook wel bekend onder de naam piepschuim. Bijzonder is dat EPS qua volume voor 98% uit lucht en 2% uit polystyreen bestaat. Een kubieke meter EPS heeft zo’n tien miljoen ‘parels’. Elke parel heeft zo’n 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn en die stilstaande lucht is de beste thermische isolator. Omdat het materiaal verkrijgbaar is in op maat gesneden platen maar ook in een mal geperst kan worden of als losse bolletjes, is het ideaal als na-isolatie van een spouwmuur maar ook voor betonvloeren, platte daken en dus als bodemisolatie voor een kruipruimte. Een nadeel is dat het niet zo’n milieuvriendelijkste oplossing is

Wil je daarentegen de vloer van je garage isoleren, dan is XPS een optie. XPS is verkrijgbaar als vlakke isolatieplaten die, door de manier van produceren, een zogenoemde gesloten cellenstructuur hebben. Hierdoor hebben ze een hogere druksterkte en zijn ook nog eens verkrijgbaar in verschillende druksterktes. Zo zijn ze zelfs geschikt voor het isoleren van parkeerdaken en parkeergarages. XPS is naast sterk ook zeer vochtwerend en bestand tegen schimmels. Zo is het materiaal niet alleen geschikt voor parkeergarages maar ook voor badkamers, sauna’s en zwembaden, en onder de grond voor funderingsmuren. Een goede inventarisatie is dus belangrijk.

Meer woningen
Meer woningen