Krijg je binnenkort de sleutel van je nieuwbouwwoning? Of leg je zelf de laatste hand aan de bouw van je nieuwe woning? Dat is altijd een bijzonder moment. Toch komt er nog behoorlijk wat regelwerk bij kijken voor je daadwerkelijk je spulletjes kunt gaan verhuizen. Want je wilt er natuurlijk wel lekker warm en comfortabel bij zitten, en de tv moet ook aan kunnen. Dus moet je ervoor zorgen dat de gas- en elektravoorziening goed geregeld is. Maar waar moet je dan aan denken?
Moet je bij een nieuwbouwwoning zelf de aansluiting van gas en elektra regelen?
Een aansluiting voor gas en elektriciteit zit niet als vanzelfsprekend in een nieuwbouwwoning. Je bent er zelf verantwoordelijk voor om deze aansluiting te regelen. Een aansluiting moet namelijk aangevraagd worden. Dat kun je online doen via een centraal meldpunt. Wanneer je je huis laat bouwen door een aannemer is het verstandig om dit op tijd te bespreken. Doorgaans neemt de aannemer de aanvraag van de aansluiting dan op zich. Ook goed om te weten; je dient minimaal twee weken voor de oplevering een energieleverancier uit te kiezen.
Maak een inschatting van je verbruik
Wanneer je gaat verhuizen naar een andere woning kun je vaak bij de oude bewoners nagaan wat voor verbruik zij hadden. Bij een nieuwe woning is dat natuurlijk niet aan de orde want er is nog geen verbruiksgeschiedenis. Dan is het zaak om een goede inschatting van je verbruik te maken, zodat je deze informatie kunt gebruiken bij het kiezen van je leverancier, of het nu Essent, Nuon ,Green Choice of een andere leverancier wordt. Die inschatting maak je door deze punten bij langs te gaan;
Gezinsgrootte
Met hoeveel mensen je in een huis woont bepaalt natuurlijk voor een groot gedeelte hoe groot je verbruik is. Want een groot gezin maakt meer gebruik van de douche, de tv, heeft vaak meer kamers te verwarmen en dus een groter verbruik dan een eenpersoonshuishouden.
Soort woning
Is jouw nieuwbouwwoning een vrijstaand huis? Een tussenwoning of een twee-onder-een-kap? Wat voor soort woning je bewoont heeft invloed op je gasverbruik. En stook je in een klein hutje of heb je een kast van een huis? Ook dat levert twee totaal verschillende rekeningen op. Daarnaast zegt het energielabel van een woning ook veel over het verbruik. Hieraan kun je aflezen of een woning zuinig is of niet, goed geïsoleerd, wel of geen zonnepanelen heeft.
Eigen verbruik
Ben jij iemand die altijd het licht uitdoet wanneer hij een ruimte verlaat? Zitten de kinderen dag en nacht op de playstation? Hangen overal mobiele telefoons aan opladers? Of zit je ’s avonds graag bij kaarslicht met een boek op de bank? Kortom; kijk eens goed naar het eigen verbruik om een inschatting te maken. Vind je het lastig om te bepalen? Dan kun je ook kijken wat het gemiddelde verbruik is van bewoners in een vergelijkbare woonsituatie.
Kies een leverancier die bij je past
Zodra de aansluiting geregeld is en je een goede inschatting hebt gemaakt van je verbruik maak je een keuze voor een energie- en gasleverancier. Kies de goedkoopste energieleverancier of de duurzaamste, of kies een leverancier waar je goede ervaringen mee hebt. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan vind je online diverse handige tools waarmee je verschillende leveranciers met elkaar kunt vergelijken. Zorg ervoor dat je voor het afsluiten van een contract goed weet waar je precies voor tekent; denk aan leveringskosten en verbruikstarief, een enkel of dubbeltarief, wel of geen opzegvergoeding. Door goed te letten op de kleine lettertjes kom je later niet ineens voor onverwachte kosten te staan en kun je een keuze maken die bij jou past.