Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Nieuwbouwwoning voorbereiden op laadpaal


Elektrische auto's worden steeds normaler. Een laadpaal is dan ook een nuttige toevoeging aan een nieuwbouwwoning. Tijdens de bouw van een huis kunnen al de nodige voorbereidingen getroffen worden voor een eventuele laadpaal, zelfs als je nu nog niet elektrisch rijdt is dit een uitstekend idee. Je maakt jouw woning namelijk toekomstproof.

Voordelen eigen laadpaal

Een eigen laadpaal heeft verschillende voordelen. Het opladen van de accu van een elektrische auto kost namelijk flink wat tijd. De auto moet een paar uur aan de lader gekoppeld zijn om de accu volledig op te laden. Dit doe je het liefst 's nachts of in het weekend, zodat je 's ochtends gewoon naar je werk kunt. Een bijkomend voordeel zijn de lage energieprijzen als je thuis de auto oplaadt, helemaal wanneer je zonnepanelen plaatst om je eigen energie op te wekken. Je betaalt alleen voor de stroomkosten. Bij openbare laadpunten betaal je daarentegen ook een bijkomend bedrag per kWh aan de aanbieder. Heb jij net een elektrische auto aangeschaft? Autoverzekering vergelijken zorgt ervoor dat jij zorgeloos op pad gaat. Vergeet niet om regelmatig kritisch naar de autoverzekering te kijken. Het kan zijn dat je over een aantal jaar meer baat hebt bij een andere type verzekering en zo kosten kunt besparen.



Aanpassingen in de meterkast

De stroomvoorziening voor jouw laadpaal moet uit de meterkast komen, net zoals het geval is voor alle andere kabels in en rondom jouw huis. Voor de laadpaal wordt altijd gekozen voor een aparte groep. Dit is noodzakelijk omdat een eigen laadpunt veel vraagt van je energieaansluiting. Met een 3-fase aansluiting ben jij direct klaar voor de toekomst. Het is ook een optie om je elektrische auto op te laden met een 1-fase aansluiting, maar dit geeft minder bewegingsvrijheid in de toekomst bij het aanschaffen van een nieuwe elektrische wagen. Als je nog niet direct elektrisch gaat rijden hoeft de meterkast in eerste instantie nog niet aangepast te worden. Zolang de bekabeling op de juiste manier aangelegd is kan dit altijd nog op een later moment gebeuren.

Bekabeling aanleggen

Vanaf de meterkast worden kabels getrokken naar het laadpunt. Op welke manier dit gebeurt, is afhankelijk van de situatie. Zo kunnen de kabels bijvoorbeeld via de buitenmuur naar het laadpunt lopen. Ook is het mogelijk om de kruipruimte onder het huis te benutten. De kabels lopen buiten vervolgens onder de grond naar het oplaadpunt. Voor een slimme integratie van het laadpunt is het verstandig om direct een UTP kabel mee te trekken.

Het is verplicht om bekabeling aan te leggen voor een elektrisch laadpunt bij nieuwe woongebouwen met tien of meer parkeerplaatsen. De laadpaal is (nog) niet verplicht. Het moet wel eenvoudig zijn om deze op een later moment te plaatsen.

Meer woningen
Meer woningen