Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Overkapping in de tuin


De tuin is meer dan ooit een plek geworden om te ontspannen en te genieten. We kiezen er steeds vaker voor om buiten te zijn. Dat buitenleven is de aanzet geweest voor de grootste tuintrend van de afgelopen jaren of zitten we juist buiten vanwege de overkapping? Dankzij een overkapping kunnen we immers het hele jaar buiten zitten. In de zomer is het een koele plek in de tuin en in de winter maakt een haardvuurtje of heater het al snel comfortabel. De overkapping is in ieder geval een blijvertje. Heb jij al zo’n robuuste overkapping in de tuin?

Met een overkapping het hele jaar genieten

Al ruim voor de uitbraak van corona stond er in menig tuin een overkapping. Maar in de twee corona jaren, waarin de horeca op en af gesloten was, schoten de overkappingen als paddenstoelen uit de grond. Elke doe-het-zelver ging ermee aan de slag en voor hoveniersbedrijven en timmermannen was het douglas hout niet aan te slepen. En dat begrijpen wij wel!Een overkapping maakt het genieten van de tuin en het buiten zijn in alle jaargetijden mogelijk. In de zomer waren we natuurlijk altijd al graag buiten. Het grote voordeel is dat een regenbuitje of wat koelere avond nu geen enkele belemmering meer is. Hetzelfde geldt voor de frisse herfst en winterdagen. Een knus vuurtje, dekentje en een glaasje glühwijn zorgen voor een romantisch geheel.

Zo geniet jij elke dag van je overkapping
● Glazen schuifwanden
● Geïsoleerde wanden
● Voorzieningen in de vorm van een kachel of heater
● Geïntegreerde verlichting
● Jouw eigen buitenkeuken

De meerwaarde van een overkapping

Een overkapping voegt dus ontzettend veel toe aan de beleving van de tuin. Dat is opzich al van grote meerwaarde, maar wist je dat een overkapping in de tuin ook waarde toevoegt aan de woning? In tegenstelling tot de bestrating en beplanting in de tuin in een overkapping een investering in jouw koopwoning.

Een overkapping eventueel gecombineerd met een schuurtje voor extra opbergruimte voegt woonoppervlak toe. En daar profiteer je natuurlijk direct van, maar ook voor toekomstige bewoners is dit aantrekkelijk. We zien daarom dat overkapping de waarde van de woning laten stijgen. Overweeg je een overkapping te bouwen? Dan is dit zeker een mooie opsteker.

Een unieke overkapping op maat

De tijd van gestandaardiseerde bouwpakketten lijkt wel een beetje voorbij. Tegenwoordig wil iedereen een unieke en op maat gemaakte overkapping die perfect aansluit bij alle wensen. Gelukkig zijn daar ook volop mogelijkheden voor. Sterker nog, de meeste overkapping bouwers richting zich op het verzorgen van maatwerk. Benieuwd hoe jij dit het beste aanpakt? Wij delen onze ervaring!

Positie in de tuin en afmetingen

Start eerst zelf door goed na te denken over een positie in de tuin. Voor veel woningen ligt deze redelijk voor de hand, maar als jij meer ruimte hebt dan de doorsnee rijtjeswoning is dat misschien anders. Een opening naar het westen zorgt veel wind, maar laat je ook genieten van de laatste zonnestralen van de dag.

Kies de materialen voor de overkapping

De meeste overkappingen worden gemaakt van douglas hout. De robuuste staanders en balken brengen direct de juiste sfeer. Maar als het wat moderner mag dan zijn er meer mogelijkheden. Zeker als de wanden worden geschilderd of op een andere wijze worden afgewerkt. Dan zijn vuren en grenen een prima alternatief en momenteel prijstechnisch ook iets voordeliger.Verzamel ideeën en inspiratie

Door het nodige denkwerk heb je wellicht al wel een idee gekregen van hoe jouw toekomstige overkapping eruit moet komen te zien. Verzamel online de mooiste overkappingen op een moodbord of richt je Pinterest in. Zo krijg je zelf ook een uitstekend beeld bij de mogelijkheden en vergroot je de beleving van jouw overkapping.

Ga in gesprek met een deskundige hovenier

Nu jij zelf het plaatje compleet hebt kun je het gesprek aangaan met de deskundige hovenier of timmerman van jouw keuze. Met jouw input komt er vast een prachtig plan uit rollen en kun je optimaal genieten van het buitenleven!

Meer woningen
Meer woningen