Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Samenlevingscontract niet verplicht, maar schept wel duidelijkheid


 

Samenlevingscontract niet verplicht, maar schept wel duidelijkheid

Als je gaat samenwonen is het niet noodzakelijk om een samenlevingscontract af te sluiten. Handig is het wel. Vooral als er zaken mis dreigen te gaan, zorgen eerder gemaakte afspraken vooral voor rust en duidelijkheid.

Een samenlevingscontract mag je eigenlijk gewoon zelf op papier zetten. Handtekeningen eronder en het kan in de la. Voor het afsluiten van een hypotheek is echter een notarieel samenlevingscontract noodzakelijk, en pensioenfondsen vragen erom om elkaar als partner aan te melden.


Dat betekent dat het in dat geval beter is dit bij een notaris te organiseren. Er zijn dan wel samenlevingscontract kosten, afhankelijk van de tarieven de notaris, maar de zaken zijn direct goed geregeld en liggen vast.

Verblijvingsbeding in samenlevingscontract opnemen

Bij overlijden is een samenlevingscontract van belang zodat het duidelijk is naar wie het huis en de goederen gaan. Is er niets geregeld dan kan de familie van de overleden partner daar aanspraak op maken en dat is niet altijd gewenst. Het zou betekenen dat de langstlevende partner uit het huis moet. Daarom wordt in een contract vaak vastgelegd dat de langstlevende in het huis kan blijven, de resterende hypotheek overneemt en de gezamenlijke spullen erft. Dit heet een verblijvingsbeding, dat in het contract wordt opgenomen.

Uit elkaar gaan is, zeker als er geen kinderen zijn, zo geregeld met de notaris. Komt een van de partners de afspraken niet na, dan zijn de afspraken uit het samenlevingscontract bindend. Daar is immers voor getekend. Samenlevingscontract ontbinden is dan een kwestie van de afspraken navolgen.

Makkelijk om te zetten naar trouwakte

Als er geen problemen zijn, is een samenlevingscontract er vooral voor om duidelijk te hebben wie de kosten van de huishouding betaalt of welke verdeelsleutel erop na gehouden wordt. Wie de kosten van het huis draagt of dragen, van wie de meubels en de auto zijn. Et cetera.

Een samenlevingscontract kan eenvoudig worden omgezet in een trouwakte of geregistreerd partnerschap. Andersom kan dat niet.
Meer woningen
Meer woningen