Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Tapijt in nieuwe woning kiezen


Tapijt in nieuwe woning kiezen

Of je nu een nieuwe huurwoning betrekt, een bestaande (koop)woning of een nieuwbouwwoning hebt laten bouwen, je moet nadenken over welke vloerbedekking je gaat leggen. Hoewel tapijt een periode als ouderwets of oubollig werd gezien, is het weer helemaal terug. Bij de overweging van een nieuwe vloerbedekking mag tapijt dan ook niet ontbreken.

Voordelen van tapijt

Tapijt heeft ten opzichte van andere soorten vloerbedekking best veel voordelen. Van nature voelt tapijt warm en zacht aan, waar je altijd blootsvoets over kunt lopen. Ook voor spelende kinderen die veel over de vloer kruipen voelt tapijt erg comfortabel aan. Naast het feit dat tapijt isoleert tegen de kou, heeft het ook een isolerende werking betreffende de akoestiek. In gehorige woningen zal tapijt nauwelijks loopgeluiden veroorzaken. Op decoratief gebied zijn de mogelijkheden tegenwoordig onbeperkt. Alle kleuren en motieven zijn voorhanden en dan kun je ook nog kiezen voor een volledige vloerbedekking of een tapijt op een harde vloer. Tapijt zorgt ook voor een veilige vloer. Er kan niet over uitgegleden worden en als een kind valt, zal hij of zij op een zachte ondergrond vallen. Ten slotte is er nog de prijs. Vergeleken met andere soorten harde vloeren, is tapijt erg goedkoop in aanschaf.

Welk soort tapijt?

Een tapijt bestaat normaliter uit drie onderdelen: de rug, het tuftdoek en de pool. De rug is de onderzijde van het tapijt dat in contact komt met de ondervloer. Belangrijk is dat de rug uit materiaal bestaat dat ervoor zorgt dat het tapijt niet verschuift. Meestal bestaat de rug dan ook uit jutte of schuimrubber. Het tuftdoek, ook wel draagdoek genoemd is het kleed waarin de draden van het tapijt getuft worden. De pool is dan de bovenzijde van het doek en kan uit verschillende structuren bestaan. Een veel gebruikt tapijt is een tapijt waarvan de pool bouclé is. Dit zijn lussen in het doek en geeft en wat gladder oppervlakte. Dit tapijt is ook minder gevoelig voor vuil. Daarentegen zijn bij een open pool de lussen doorgesneden. Dit tapijt is in de volksmond meer bekend als een hoogpolig tapijt. Dit tapijt is wel weer wat gevoeliger voor vuil en stop. Ten slotte is er nog een frisétapijt. Dit tapijt bestaat ook uit doorgesneden lussen, maar de lussen zijn gedraaid. Dit geeft een bijzonder effect aan het tapijt.

Waar moet je rekening mee houden?

Een reden waarom mensen juist niet voor tapijt kiezen, is het onderhoud. Vlekken en haren zijn uit een tapijt lastiger te verwijderen dat van een gladde vloer. Hier moet je rekening mee houden. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede tapijtreinigers op de markt. Ook als je schade maakt dan is tapijt eerder stuk dan een harde vloer. Inboedelverzekering vergelijken kan daarom geen kwaad. Als je met inboedelverzekering vergelijken een gunstige inboedelverzekering vindt, dan kun je bij schade aan het tapijt deze geheel of gedeeltelijk laten vervangen. Houd er ook rekening mee dat tapijt sneller slijt. Dit hoeft niet voor iedereen een probleem te zijn. Na verloop van jaren wil je misschien eens iets anders op de vloer. Als het tapijt versleten is dan is dit het juiste moment.

Meer woningen
Meer woningen