Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Tips voor het kopen van designlampen


Als je een schitterende vintage hanglamp of een fraaie design vloerlamp ziet, kun je er op slag verliefd op zijn. Een bijzondere vondst kan een ware blikvanger in het interieur van je nieuwbouwwoning zijn. Misschien gaat jouw hart sneller kloppen van een mid-century tafellamp of hou je van Italiaans design wandlampen. Wat ook je voorkeur is, hou je hoofd erbij en profiteer van onderstaande tips voordat je geld uitgeeft aan die leuke lamp.

Vormgeving versus waarde

Wat is voor jou van belang: de vormgeving of de waarde? Of zijn ze allebeide belangrijk? Verzamel je graag waardevolle designlampen of is het je alleen om het decoratieve aspect te doen? Als jij de aankoop van een lamp als een investering ziet, kun je beste gaan kijken bij gerenommeerde handelaars en speciaalzaken. Deze weten je alles te vertellen over de herkomst en de ontwerper. Ook kunnen ze je een indicatie geven of een lamp zijn financiële waarde in de toekomst zal behouden of niet. Maakt het jou niet uit of de lamp een collectors item is? Dan kun je ook gerust shoppen via vlooienmarkten, kofferbakverkopen, online marktplaatsen en kringloopwinkels. De kans op koopjes is daar het grootst.

Combinatie met andere meubelstukken

Zodra je iets moois ziet, is het ook slim om na te denken of een lamp leuk combineert met de rest van je interieur. Of misschien is het zelfs handig om bij die gave vloerlamp een stel bijpassende vintage fauteuils te zoeken. Ook de combinatie van een plafondlamp met de eettafel vraagt bijzondere aandacht. Tafellampen passen meestal wel op verschillende plekken in je woning, zoals op een dressoir, een ladekast of een bijzettafel.

Schakel een expert in

Als je twijfelt over de vraagprijs, de echtheid of waarde van een bepaalde lamp kan het verstandig zijn om een deskundige in te schakelen. Vraag bijvoorbeeld een gespecialiseerde taxateur of een merkdealer om zijn of haar mening.

Controleer de bedrading en de stekker

Voordat je je nieuwe aanwinst aansluit, is het wel zo veilig om de staat van de stekker en het elektriciteitssnoer te controleren. Wellicht zijn er beschadigingen of is de boel erg verouderd. Indien nodig dien je de stekker en de kabels te vervangen.

Gebruik de juiste lamp

Om zoveel mogelijk plezier aan je aankoop te beleven is het essentieel dat je de juiste lamp in het armatuur stopt. Wat dit betreft zijn er heel veel mogelijkheden qua fitting, lichtkleur en lichtsterkte. Kijk wat het beste voor jou werkt om de gewenste sfeer of functionaliteit te bereiken.

Op zoek naar vervangende onderdelen

Heeft een bepaald lampontwerp echt jouw hart gestolen? Dan doe je er goed aan om reserveonderdelen te verzamelen. Mocht er iets kapot zijn of gaan, dan kun je het ten allen tijde vervangen.

Onderhoud en schoonmaak van de lamp

Een wat oudere lamp heeft soms onderhoud of een schoonmaakbeurt nodig. Er zijn materialen die je met de nodige zorg moet behandelen, zoals een bedrukking of houtsoort. Ga dus na of bepaalde onderdelen en oppervlaktes alleen met speciale producten gereinigd dienen te worden.

Meer woningen
Meer woningen