Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Waar op letten bij plaatsen nieuwe badkamer?


Waar op letten bij plaatsen nieuwe badkamer?

Wanneer je een nieuwe woning hebt laten bouwen op een kavel, dan komt ook het moment dat er over de inrichting van de keuken en de badkamer gedacht moet worden. Iedereen heeft voor de badkamer natuurlijk een bepaald budget, maar probeer niet op bepaalde onderdelen te besparen. Besparing op de badkamer kan op termijn voor verminderd badkamergenot zorgen.

Ventilatie in de badkamer

Waar je zeker niet op mag besparen is de ventilatie in de badkamer. Omdat ventilatie geen echt zichtbaar onderdeel van de badkamer is, wordt het wel eens onderschat. Toch is goede ventilatie in de badkamer goud waard. Wanneer een badkamer niet voldoende geventileerd wordt, zal waterdamp blijven hangen. Er zal condensatie ontstaan en de badkamer blijft vochtig. Vocht en warmte zijn voor schimmels de perfecte bron om te groeien. Schimmel op je muren of plafond is wel het laatste waar je last van wilt krijgen in je nieuwe badkamer. Het vergt veel werk om de schimmel weg te halen en als je alsnog niets aan ventilatie doet zal schimmel terug blijven keren. Verder is schimmel ook erg ongezond. Investeer daarom in goede ventilatie. Zo houd je jarenlang plezier van een schone en schimmelvrije badkamer.

Vloerverwarming in de badkamer

Vloerverwarming in de badkamer wordt vaak nog als een vorm van luxe gezien. Het voelt zeker luxe aan wanneer je over een warme badkamervloer loopt. Maar vloerverwarming is ook een optie om ervoor te zorgen dat je geen lelijke radiatoren meer in de badkamer hoeft te hangen. Hierdoor creëer je ook nog eens extra ruimte. De vaakst gekozen vloerverwarming is op basis van verwarmingsbuizen die op de cv-ketel zijn aangesloten. Een goede opstalverzekering afsluiten is van belang. Mocht er in de toekomst lekkage ontstaan aan de vloerverwarming, dan is schade hopelijk via de opstalverzekering gedekt. Je kunt ook gaan voor elektrische vloerverwarming. Hierdoor hoef je niet met buizen in de vloer te werken, maar is het verwarmen van de badkamer wel wat duurder.

Toilet in de badkamer?

Nieuwe woningen zijn meestal uitgerust met een separaat toilet. Toch kun je alsnog overwegen om ook een toilet in de badkamer te plaatsen. Dit kan
bijvoorbeeld als je een toilet voor de bovenverdieping nodig hebt en je enkel beneden een toilet hebt. Het is dan wel zo handig als je 's nachts niet je gehele woning door hoeft om van het toilet gebruik te maken. Heb je op de bovenverdieping ook een separaat toilet? Dan is een toilet in de badkamer niet aan te raden. Zo houd je meer ruimte over en het is wel zo prettig om van de badkamer gebruik te maken zonder nare geurtjes van iemand die zojuist het toilet heeft gebruikt.

Verlichting in de badkamer

Verlichting in de badkamer is vaak ook een punt dat onderschat wordt. Meestal wordt er één algemene lamp centraal opgehangen. Maar dit is vaak niet voldoende. Denk daarom na over goede verlichting bij de wastafel, zodat je ook goed overzicht hebt bij het scheren of opmaken. Boven een douche of bad kun je ook gerust verlichting hangen, mits dit maar goede waterdichte verlichting is. Let bij aankoop van badkamerverlichting altijd op de IP-waarde. Hoe hoger de ip-waarde is, des te beter is de verlichting beschermd tegen vocht.

Meer woningen
Meer woningen