Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Waarom jaarlijks je cv ketel laten onderhouden


Terwijl we in de winter aan cv ketels denken als we de centrale verwarming aanzetten, vertrouw je eigenlijk het hele jaar door op je cv ketel. Door de dagelijkse behoefte aan een goed werkende cv-ketel is het essentieel om er goed voor te zorgen. De beste manier om je ketel het onderhoud te geven die hij nodig heeft, is door een jaarlijkse ketelservice uit te voeren. Eenmalig cv onderhoud is dus eigenlijk niet genoeg, je kunt beter een contract afsluiten waarmee een deskundige jaarlijks je ketel controleert en onderhoudt. In dit artikel lees je waarom dit zo verstandig is aan de hand van vier belangrijke redenen.

Garantie intact houden

Tijdens je garantieperiode, die kan oplopen tot 10 jaar, eisen fabrikanten dat je een jaarlijkse onderhoudsbeurt heeft om de garantie geldig te houden. Hoewel je cv ketel onder de garantie valt, kan je garantie komen te vervallen als je niet eens in de 12 maanden een servicebeurt boekt en als er zich een probleem voordoet, ben je waarschijnlijk aansprakelijk voor de volledige reparatiekosten. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten en daarom is het beter om een onderhoudscontract voor je cv ketel af te sluiten zodat je garantie intact blijft.

Veilig blijven

Een van de belangrijkste redenen voor cv onderhoud is dat het helpt om jezelf en de andere mensen in je huis veilig te houden. Je ketel is namelijk een apparaat dat brandstof verbrandt en dat giftig koolmonoxide kan afgeven. Het probleem met koolmonoxide is dat het gas smaakloos, kleurloos en geurloos is, wat betekent dat het moeilijk te detecteren is en mensen zich niet bewust zijn wanneer ze worden vergiftigd. Het is daarom belangrijk dat je je cv ketel regelmatig laat onderhouden, wat je zonder twijfel veel gemoedsrust zal geven.

Levensduur verlengen

In de eerste plaats bepalen de leeftijd en het model van je cv ketel hoe energiezuinig deze is; naarmate je ketel ouder wordt, wordt deze onvermijdelijk minder energiezuinig. Een cv ketel vervangen is desondanks kostbaar en daarom wil je er zeker van zijn dat je het maximale uit de investering haalt. Door een gezonde, efficiënte ketel te onderhouden door hem regelmatig te onderhouden, gaat deze veel langer mee. Onthoud dat de gemiddelde levensduur van een ketel tussen de 10 en 15 jaar ligt, maar met zorgvuldig en regelmatig onderhoud kan het deze leeftijd en zelfs langer bereiken. Een onderhoudscontract kan je dus geld besparen!

Fouten vroegtijdig opsporen

De kans is groot dat als je geen opgeleide gastechnicus bent, je pas iets van een probleem met je ketel weet als je hem aanzet en hij niet ontsteekt. Tijdens een servicebeurt kan je monteur eventuele onderliggende problemen identificeren en oplossen voordat het te laat is. Hoe klein het probleem met je cv ketel ook is, het negeren ervan kan leiden tot een ernstiger probleem dat veel duurder kan zijn om te repareren of tot een veiligheidsprobleem kan leiden. Regelmatig onderhoud aan de ketel zal dit voorkomen en is daardoor zeer nuttig en belangrijk.

Meer woningen
Meer woningen