Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Wat zijn de voor- en nadelen van een gipsmuur


Gips was ooit de meest voorkomende vorm van binnenmuurafwerking, maar dit veranderde toen de geperste gipsplaten algemeen beschikbaar kwamen. Je kunt gips zien als een wandafwerking die alleen in historische of oude huizen te vinden is. Dit oude materiaal biedt echter nog steeds een aantal voordelen in moderne toepassingen. Het is de moeite waard om zowel de voor- als nadelen van gips te onderzoeken als je verbouwt of een huis bouwt, al kun je er ook voor kiezen om de muren juist af te werken met dunpleister. Over de plus- en minpunten van gipsmuren lees je hieronder desondanks meer!

Voordeel: Akoestiek

De akoestiek van gips is heel anders dan de akoestiek van gipsplaat. Veel muzikanten en artiesten hebben gemeld dat het spelen of opnemen in een kamer die is gepleisterd, resulteert in een veel rijker geluid. Gips is meestal ook meer geluiddempend, dus het is ideaal voor zaken als een bioscoop of een club waar muziek luid wordt gespeeld, maar ook in een home gym als je per ongeluk fractional plates laat vallen. De reden hiervoor is dat gips een steviger materiaal is met meer massa, dus het absorbeert geluiden veel beter. Het is ook steviger aan het muurframe gehecht in tegenstelling tot gipsplaat, dus er is minder lucht achter de muurbekleding.

Nadeel: Moeilijk te repareren

Wanneer gips barst of afbrokkelt door verschuivende funderingen of een harde klap tegen de muur, is het repareren van het probleem lastig. Beschadigd gips moet worden gesneden en geschraapt zonder het intacte muurmateriaal te beschadigen. Als de schade ernstig is, moet ook de lat of andere backing worden vervangen. Gips verandert ook iets van kleur naarmate het ouder wordt, dus nieuwe plekken zijn helderder en vallen op als je na de reparatie niet de hele muur schildert. Je kunt dit eventueel ook doen terwijl je geniet van een uitje met ebikes huren.

Voordeel: Duurzaamheid

Indien goed gemengd en aangebracht, creëert een gipscoating een sterkere en duurzamere wandafwerking dan gipsplaat. De chemische reactie die optreedt wanneer water uit het gipsmengsel verdampt, ontwikkelt sterke bindingen in het mengsel. Gips is in de meeste gevallen beter bestand tegen stoten en deuken. De lat of rug die achter de pleister wordt gebruikt, heeft ook invloed op de sterkte ervan. Een moderne metalen lat of stoere achterplaten zijn duurzamer dan de dunne houten latlatten die in historische huizen worden gebruikt.

Nadeel: Installatie

Gipsplaten produceren grote hoeveelheden stof wanneer ze worden gesneden en geschuurd. Het afwerken van de gipsplaat tot een glad oppervlak duurt meerdere dagen omdat de voegmassa die de naden tussen de planken afdicht, moet drogen voordat een nieuwe laag wordt aangebracht. Gips produceert geen stof, behalve een kleine hoeveelheid die vrijkomt wanneer voor het eerst water aan het poeder wordt toegevoegd. Het hoeft ook niet te worden geschuurd en als er meerdere lagen worden gebruikt, worden deze meestal aangebracht voordat de onderste laag volledig is gedroogd. Een gipsmuur kost minder tijd om af te werken en produceert minder rommel, maar omdat het vaardigheid en oefening vereist - om nog maar te zwijgen van een onderliggende ondergrond van houten lat of staalgaas - is het installeren van gips zeker een uitdaging.

Meer woningen
Meer woningen