Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Wat zijn de voor- en nadelen van tempex platen?


Wat zijn de voor- en nadelen van tempex platen?

Tempex is een isolatiemateriaal dat voor diverse doeleinden gebruikt kan worden. Naast tempex wordt het ook wel piepschuim of EPS genoemd. Hierbij staat EPS voor Expanded Poly-Styrene. EPS is onder meer verkrijgbaar in de vorm van tempex platen. Dit is een erg goed materiaal voor het isoleren van een woning vanwege de eigenschappen. Daarnaast hebben de platen vaak ook een aantrekkelijke prijs.Waarvan zijn tempex platen gemaakt?

Zoals net al genoemd is staat EPS voor Expanded Poly-Styrene, wat vertaald naar het Nederlands in principe geëxpandeerd polystyreen is. In de volksmond wordt het dus ook wel tempex of piepschuim genoemd. Dergelijke platen zijn gemaakt van polystyreenkorrels. In een mal gaan de korrels onder verhitting uitzettend en aan elkaar kleven. Gedurende dit proces zullen luchtbellen in de parels gevormd worden. Hiervoor bevat EPS een grote hoeveelheid stilstaande lucht. 98 procent van de platen bestaat zelfs uit lucht. Het materiaal is dus erg licht en ideaal voor het isoleren. Tempex EPS gebruiken is overigens ook aan te raden bij het ophogen van straatwerk.

Voordelen

Een aantal voordelen van EPS platen zijn al genoemd, maar hier vind je het hele lijstje. Allereerst is het materiaal relatief goedkoop. Daarnaast heeft het een zeer hoge isolatie waarde, terwijl het nauwelijks veroudert. Hierdoor zal de waarde blijvend zijn. EPS is bovendien eenvoudig te gebruiken en te bewerken. Dit komt onder meer doordat het materiaal een licht gewicht heeft waardoor het eenvoudig gesneden of gezaagd kan worden. Bovendien is tempex ongevoelig voor vocht waardoor het zowel schimmel- als rotvrij zal blijven. Het is tevens drukvast en beloopbaar, terwijl het brandveilig wordt gemaakt met behulp van een stofje.

Nadelen

Natuurlijk heeft het piepschuim ook een aantal nadelen. Zo is het niet perse de meest milieuvriendelijke oplossing, alhoewel er weinig grondstof nodig is om de parels te kunnen maken. Toch is het basismateriaal alsnog kunststof, waarvoor aardolie nodig is bij de productie. Hiertegenover staat wel dat tempex volledig recyclebaar is. Daarnaast heeft EPS ook het nadeel dat het lastig is om tussen bouwdelen te bevestigen. Je kunt minerale wol bijvoorbeeld veel makkelijker samendrukken dan tempex.

Meer woningen
Meer woningen