Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Wat zijn de voordelen van een betonnen vloer


Beton wordt al eeuwenlang als vloermateriaal gebruikt, maar de meeste mensen vinden het alleen geschikt voor industriële omgevingen. De dofgrijze straatstenen of blokken worden vaak gezien in buitenruimtes of op de vloeren van parkeergarages en garages in commerciële gebouwen en winkelcentra. Echter, net als bij andere vloermaterialen, zijn de technieken voor het installeren en decoreren van betonnen vloeren in de loop der jaren geëvolueerd. Onder meer hierdoor is beton cire tegenwoordig bijvoorbeeld mateloos populair, wat ook zeker komt door de opmars van de industriële woonstijl. Een betonnen vloer kent bovendien vele voordelen, waarvan je een paar voorbeelden in dit artikel kunt vinden.

Goedkoop

Gewone betonnen vloeren kosten helemaal niet zoveel geld waardoor ze een economische optie zijn die bijna vergelijkbaar is met de terracotta of eenvoudige keramische vloertegels. De duurdere varianten, zoals beton met microtopping, kosten wel wat meer maar ze zijn nog steeds goedkoper dan sommige andere soorten vloermaterialen zoals natuursteen of decoratieve keramische tegels. Bovendien fungeert beton als basis voor veel andere vloermaterialen zoals vinyl, keramische tegels en hout, dus de enige kosten voor het renoveren van de vloer zijn in dergelijke gevallen het verwijderen van de tegels of coating van de bestaande basis, het aanbrengen van een vloercoating en het polijsten om de vloer te decoreren en te beschermen.

Duurzaam

Er is een reden waarom bijvoorbeeld een gietvloer van beton wordt gebruikt in industriële omgevingen en commerciële instellingen met veel verkeer. Het materiaal is namelijk extreem veerkrachtig en kan bijna alles weerstaan, of het nu gaat om zware meubels, hoge temperaturen of het risico van krassen op het oppervlak door puntige hakken of klauwen van huisdieren. Het gebruik van gepolijste cementbetonvloeren in een huis garandeert gemoedsrust omdat het jarenlang meegaat met zeer weinig onderhoud, in tegenstelling tot andere materialen zoals vinyl, keramiek of houten vloeren die meer vatbaar zijn voor krassen, scheuren en scheuren, waardoor ze moeten worden om de paar jaar vervangen.

Veelzijdig

Hoewel betonnen vloeren worden geassocieerd met industrieel design, kunnen ze er net zo goed uitzien in elke andere stijl, bijvoorbeeld modern of rustiek. Het enige dat nodig is, zijn de juiste accessoires. Deze vloeren zijn ook veelzijdig omdat ze een basis vormen waarop bijna elk ander type vloer, zoals hout, vinyl of tapijt, kan worden geïnstalleerd, met behulp van een ondervloer tussen het beton en de oppervlaktelaag. In koudere streken kunnen elektrische kabels of warmwaterleidingen in de betonnen vloer worden ingebed als vloerverwarmingsoplossing om het interieur warm te houden, wat in Nederland zeker een aanrader is.

Eenvoudig onderhoud

Betonnen vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken en relatief onderhoudsvrij omdat ze taai en bestand zijn tegen beschadigingen en vlekken. Voor de dagelijkse reiniging kunnen ze geveegd en gedweild worden met een neutraal schoonmaakmiddel, net zoals je zou doen met een keramiek-, steen- of vinylvloer. Ze kunnen zelfs af en toe gewassen worden, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de vloer beschadigd raakt door overtollig vocht. Het enige onderhoud dat gepolijste betonvloeren nodig hebben, is het periodiek aanbrengen van een kit of was om het oppervlak te beschermen. Dit kan elke zes tot negen maanden gebeuren om de vloer te conserveren en jarenlang in perfecte staat te houden.Milieuvriendelijk

Er bestaan verschillende opvattingen over de vraag of beton een milieuvriendelijk bouwmateriaal is. Ontegensprekelijk draagt het productieproces van onbewerkt beton bij aan een aanzienlijk hogere CO2 voetafdruk. Gezien de duurzaamheid van het materiaal nadat het is geïnstalleerd, vermindert het echter de algehele impact op het milieu die anders zou worden veroorzaakt door het weggooien van oude vloeren en het consumeren van nieuwe materialen. Hierdoor kan beton dus zeker gezien worden als een milieuvriendelijk materiaal.

Verschillende ontwerpopties

Betonnen vloeren hoeven niet grijs en dof te zijn. Hoewel de ruwe uitstraling van gepolijst beton perfect is voor een huis met een industrieel of minimalistisch thema, kunnen met de vooruitgang in technologie, kleur en textuur aan beton worden toegevoegd om het op keramische of stenen tegels te laten lijken. Hoewel de verscheidenheid aan ontwerpen misschien beperkt lijkt in vergelijking met natuursteen of decoratieve keramische tegels, kunnen betonvloeren worden aangepast aan elke ontwerpstijl door kleuren, texturen en patronen te combineren met polijst-, ets- en afwerkingstechnieken. Zo kun je de vloer perfect maken voor bij je meubels.

Meer woningen
Meer woningen