Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Woonverzekering afsluiten waar moet je op letten?


Onder een woonverzekering vallen een opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering, welke diverse soorten schade aan jouw huis dekken. Hoe uitgebreid deze dekking is, hangt af van het soort verzekering. Je kunt namelijk kiezen voor een uitgebreide, extra uitgebreide of allrisk verzekering. Kom er in dit artikel achter welke dekkingen er zijn en wat de beste keuze is voor jou.

Inhoudelijk

Door het afsluiten van een verzekering is jouw huis gedekt tegen veelvoorkomende schade. Je huis en alles dat daar aan vastzit wordt ook wel opstal genoemd. Daarnaast zijn de spullen in jouw huis, de inboedel, ook verzekerd. Tot slot is de aansprakelijkheidsverzekering van toepassing op schade aan spullen van anderen, waar jij verantwoordelijk voor bent. De alomvattende verzekering hiervoor is de verzekering voor je woning. Om erachter te komen welke verzekering het beste bij jou past, kun je verschillende verzekeringen vergelijken en de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.De dekking

Diverse zaken worden gedekt door een verzekering op je huis. De basis verzekering dekt schade aan je woning of inboedel als gevolg van een brand of blikseminslag, een ontploffing, storm of waterschade. Daarnaast wordt schade
door olie, rook en roet, diefstal en vandalisme en een aanrijding of aanvaring gedekt. Tot slot ben je met deze verzekering verzekerd tegen schade door omgevallen bomen, heistellingen of kranen en het onvoorzien springen van leidingen door vorst. Dit komt van pas voor wanneer je in een nieuwbouwwoning of juist ouder huis trekt. Hierbij kunnen bepaalde onvoorziene zaken zich namelijk makkelijker voordoen.

De juiste keuze

Om voor de juiste verzekering te kiezen, kun je de verschillende opties vergelijken. Dit is belangrijk, aangezien je gericht bent op het besparen van kosten. Dit doe je door alle factoren uit jouw persoonlijke situatie mee te nemen in de afweging.

Basis en allrisk

Op het gebied van verzekeringen voor je huis zijn er drie opties, de uitgebreide, extra uitgebreide en allriskverzekering. Echter, de extra uitgebreide verzekering valt tegenwoordig bij de meeste verzekeraars onder de basisverzekering. Deze standaardverzekering dekt de zaken zoals hierboven beschreven. Je kunt overigens per verzekering kiezen of je een basis of allriskverzekering afsluit.

Ter illustratie: een basis inboedelverzekering dekt wel schade door wateroverlast, bliksem en brand, maar niet wanneer spullen gevallen of gestoten zijn of door bewoners zelf worden beschadigd. Dit laatste wordt wel gedekt door een allrisk inboedelverzekering. Het verzekeren van glas is daarnaast bij een basis opstalverzekering optioneel en bij allrisk standaard inbegrepen.

Een duidelijk verschil tussen deze opties is dat schade door de schuld van bewoners niet wordt gedekt door een basisverzekering, maar standaard verzekerd is in een allriskverzekering voor je huis. Wat jij kiest hangt van veel factoren af, dus vergelijk en kom erachter wat het beste bij jou past.

Meer woningen
Meer woningen