Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Ecologisch vriendelijk bouwen waar let je op


Je hoort het steeds meer, het huis moet voldoen aan ecologisch vriendelijke eisen. Maar wat is nou eigenlijk echt eco vriendelijk en wat niet. Ik ga hier een paar voorbeelden noemen van materialen die bekend staan als eco vriendelijk en wat leuke alternatieve opties zijn voor het bouwen van een huis.

Waar begin je?

Als je een eco vriendelijk huis wilt hebben, moet je wel beginnen bij het begin en dat is isolatie. Je huis moet goed geïsoleerd zijn, zodat de warmte in huis blijft en niet naar buiten kan. Zo kunnen we de opwarming van de aarde verminderen. Als je huis goed geïsoleerd is, moeten de muren goed en mooi glad gemaakt worden met dunpleister. Dit heeft dezelfde werking als stucen, maar het gaat een stuk sneller en het is duurzaam. Over die mooie gladde laag dunpleister moet natuurlijk een mooie kleur komen. Je kunt ervoor kiezen om te verven, maar ook om renovlies behangen. Daarnaast kun je kiezen voor een mooie houtsoort of bamboe uitvoering op de muur.Een duurzame vloer kiezen

En dan komen we bij de vloer, die wil je natuurlijk wel een beetje duurzaam hebben. Maar wat kun je dan het beste gebruiken? Pak je een mooie stenen of betonnen vloer die makkelijk schoon is en niet snel kapot gaat of een vloerbedekking? Nee, deze opties zijn niet erg duurzaam, maar wat dan wel? Er zijn tegenwoordig ook heel veel mooie en duurzame vloeropties. Je kunt bijvoorbeeld een kurk houten combi vloer doen, dit is een mooie vloer die ook nog goed tegen vocht kan, wat weer ideaal is voor als je kind met drinken knoeit. Alle soorten houten vloeren zijn een stuk duurzamer dan een stenen vloer of vloerbedekking. Zorg er alleen wel voor dat het hout dat je gebruikt, uit duurzaam verzorgde bossen komt, zodat je zeker weet dat het goed is.

Groene inrichting

En dan de inrichting en het interieur. Al snel kom je als eerste uit bij de keuken. Wat is nou een goed duurzaam keukenblad en wat niet? Het moet ook een beetje in de visie passen die je voor je zag bij het ontwerpen van het huis. Als je het echt super duurzaam wilt doen, moet je voor een massief houten aanrecht gaan. Doordat die gemaakt wordt met behulp van oliën en opschuren, kan je zelf kiezen of je een lichte kleur wil of een donkere houtkleur. Daarnaast kan je ook gaan voor een marlan solid surface, dit wordt gemaakt van gerecycled materiaal in combinatie met kunststof. Dat is natuurlijk niet zo duurzaam als het massieve houten aanrecht, maar het is wel een leuke andere optie.

Verder zijn er natuurlijk dingen zoals een groen dak waar je over na kunt denken, en er zijn ook veel andere producten die gemaakt zijn van gerecycled materiaal wat erg duurzaam is. Verder kun je altijd investeren in zonnepanelen en bomen om zo het milieu te helpen en een betere en duurzamere planeet te creëren, waar hopelijk nog duizenden jaren op geleefd kan worden.

Meer woningen
Meer woningen