Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Alvast een beetje Inrichten | Bouwen van een woning op een kavel

Door Belinda Fallaux- TERWISPEL

Er zijn goede redenen te bedenken waarom je niet voor een nieuwbouwwoning zou moeten kiezen. Bestaande huizen hebben doorgaans al een keuken, badkamer, parket- of tegelvloer, compleet aangelegde tuin en wat al niet meer. Nieuwbouw niet. Een nieuwbouwwoning wordt zo kaal als wat opgeleverd. Met de kosten voor het bouwen alleen ben je er dus nog niet. de begane grondvloer is gestort 

Voor ons was dat geen reden om dit plan niet door te zetten. Toch is het maar goed dat we - binnen het ons beschikbare budget - een lijstje hebben opgenomen met zaken waarmee we rekening willen (moeten!) houden, want er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Alleen al de aanschaf van die keuken, laminaat, vloerbedekking, tegels, gordijnen, tuin en dergelijke: het loopt aardig in de papieren. Ook andere zaken die niet in de bouwsom zijn opgenomen komen voorbij, zoals de leges voor de bouwvergunning - zo’n 19 promille van de aanneemsom, toch een paar duizend euro. Gelukkig hebben we dus vooraf ruimte gehouden in het hypotheekbedrag, zodat we niet hoeven te schrappen in ons lijstje. Er kunnen zelfs nog wat extraatjes bij. Maar goed, dat is op papier; zou het ons lukken om ons bij het shoppen aan ons budget te houden?

Afgelopen week hebben we maar even de proef op de som genomen, en zijn we wat gaan rondneuzen op enkele woonboulevards. Kwam mooi uit met de extra vrije dagen. Shopdoel: tegels voor in de hal, keuken en badkamer, planken vloer voor in de woonkamer. Het vinden van vloertegels was niet zo’n probleem. We zagen al snel iets wat we allebei mooi vonden en wat ook nog eens binnen ons budget paste. Wat betreft de badkamer was in de aanneemsom een stelpost opgenomen voor tegels, maar als je zelf tegels in zou brengen dan werd die stelpost in mindering gebracht. We hadden specifieke wensen qua formaat (groot!), en na even zoeken vonden we wat we zochten. En ook nog passend binnen onze beurs.

Maar die planken vloer was lastiger. Ten eerste wisten we niet precies wat we wilden, hout of parket. De adviezen die we kregen spraken elkaar ook nog eens tegen. De ene verkoper raadde ons vanwege de grote afmetingen met klem af om houten planken te nemen (te veel werking), terwijl de andere er totaal geen probleem in zag. Daarbij liepen de prijzen van de offertes die we kregen enorm uiteen, met een verschil van wel 70 euro per vierkante meter. Met een kleine 60 m2 die gelegd zou moeten worden was dat wel een overweging waard! Ook was ons nog niet duidelijk of we wilden laten leggen of het zelf zouden doen. Scheelt wel weer in de prijs, maar het is nogal een klus.

Kortom, hier zijn we nog niet uit. Gelukkig hanteren vloerboeren niet zo’n lange levertijd, dus we hebben nog even. Dat is bij een keuken wel anders. Die hebben we al uitgekozen, zoals ik al eerder vermeldde. Zodra de eerste muren er staan, komt er iemand om de maten op te nemen. En dan kan ‘ie worden besteld. 

O ja, die muren. Hoe is het daar nu mee? Staat er eigenlijk überhaupt al wat? 

Om te beginnen waar de vorige column eindigde: de begane grondvloer is inmiddels gestort. Vervolgens werd de bekisting verwijderd en werd er rondom de fundering aangevuld met grond en zand. En toen… gebeurde er anderhalve week niets. Kleine stagnatie in de planning! Maar de vooruitzichten zijn goed. Dus: wordt vervolgd!

Het verhaal van Belinda Fallaux die haar eigen droomhuis liet bouwen in Terwispel.

Meer woningen
Meer woningen