Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Het dak zit erop | Bouwen van een woning op een kavel

Door Belinda Fallaux- TERWISPEL

Vandaag is het D-Day voor de buren, of misschien kan ik beter zeggen: Key-Day. Jawel, het grote moment is daar, namelijk de oplevering van hun woning. Ze krijgen officieel de sleutel overhandigd van hun huis. Wanneer je bedenkt dat bij hen pas op 1 juni is begonnen met het metselen van de binnenmuren op de eerste verdieping, dan is het allemaal erg snel gegaan. Er is dan ook gigantisch hard gewerkt om, zoals afgesproken, het huis klaar te krijgen voor de bouwvak. Veel bouwbedrijven plakken nog een week vakantie vast aan die bouwvak, en zo ook deze aannemer. En toevallig de week ervóór, zodat er nog minder tijd was. Maar het is gelukt, op een paar kleine details na. Maar die komen wel in orde.Nu de dakpannen nog

Je moet zelf nog behoorlijk veel doen in zo’n vers opgeleverd huis. Al het houtwerk, binnen en buiten, wordt in de grondverf afgeleverd. Daar kun je je nog lekker op uitleven dus. Als je nagaat dat er een stuk of tien binnendeuren zijn, plus een voordeur, drie achterdeuren en twee openslaande tuindeuren, dan kun je je lol op. Vervolgens alle bijbehorende deurkozijnen en de raamkozijnen, en dan heb ik het nog niet gehad over de boeidelen rondom het dak. Verder zijn de muren kaal en moeten worden behangen of gestucd, en het plafond op de verdieping moet nog worden afgewerkt met spacwerk. Overal moeten vloeren in, de keuken moet worden geplaatst en ten slotte moet je met een grote emmer sop het huis nog eens door. Nogal een klus, dus. 

Bij ons is het nog niet zo ver, alhoewel ons huis al weer een heel andere aanblik geeft dan toen ik de vorige column schreef. Het dak zit er namelijk op! Echt een fantastisch gezicht. In de komende week worden de dakpannen gelegd (door een ander bedrijf), en dan staat er echt een huis. Ook zal er worden gevoegd, en dat maakt ook een wereld van verschil. 

Met het dak erop kun je goed zien hoe groot de ruimtes boven zijn. Door het nieuwe bouwbesluit moeten plafonds hoger zijn dan vroeger, en daardoor krijg je sowieso al een ruimer effect. Door de uitgekiende indeling op de verdieping hebben we drie flinke slaapkamers, een badkamer, een apart toilet, een bergkast en een aparte trapopgang naar de zolder. Zeven deuren in totaal. Allemaal diepe ruimtes, door de schuine wanden. Aan opbergruimte geen gebrek dus, zou je zeggen. Zou ik nu eindelijk een opgeruimd huis krijgen…? 

Intussen hebben we de bestellingen voor tegels en dergelijke definitief de deur uitgedaan. Met de vakantieperiode in het vooruitzicht kan de levertijd best uitlopen, dus we hebben het zekere voor het onzekere genomen en de levertijd op half augustus gezet. Als het goed is, gaan ze dan weer verder met het huis, dus dan is het wel prettig als het materiaal aanwezig is. Een aantal eerdere bestellingen, zoals onze meubels, staat al op ons te wachten in de winkel. We hadden die gepland voor deze periode, maar door de stagnatie kunnen we er nog even niets mee. Jammer, in de opslag dan maar. Ook de vloerenlegger belde al om een afspraak te maken, maar eerst moet de cementdekvloer er liggen én een paar weken drogen. Dat wordt dus zo’n beetje eind september. 

Nog één dag, en dan wordt het hier erg stil. Even geen lawaai van kranen, hamers, boormachines, frezen, schreeuwerige radio’s en wat al niet meer. Even rust. Nou ja, rust: de steigers blijven staan, en wij gaan in de vakantie mooi wat buitenschilderwerk doen. Dat scheelt straks weer.  En nou maar duimen voor mooi weer. Een fijne vakantie!

Het verhaal van Belinda Fallaux die haar eigen droomhuis liet bouwen in Terwispel.

Meer woningen
Meer woningen