Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Het gaat ergens op lijken | Bouwen van een woning op een kavel

Door Belinda Fallaux- TERWISPEL

In de afgelopen weken is er tot ons groot genoegen flink doorgewerkt. Nadat bij de buren de buitenmuren zijn gemetseld, is daar ook bij ons een aanvang mee gemaakt. En dan gaat het echt ergens op lijken! Het steentje dat we hebben uitgekozen is best bijzonder, en de meeste voorbijgangers maken er ook een opmerking over. Het is een soort melange van kleuren, variërend van rood en geel tot zelfs een enkele zwarte steen. Qua vormgeving vrij ruw. Niet standaard in ieder geval, en het wordt in wildverband gemetseld zodat het een heel natuurlijke uitstraling heeft. het gaat al op een huis lijken

Nu gaan we langzamerhand ook een aantal verschillen zien tussen onze woning en die van de buren. Bij ons is het trasraam gemetseld met een donkere steen, bij het huis ernaast komt alleen een donkere voeg. Ook zijn enkele raamkozijnen in een van de zijmuren iets anders van vorm. In een latere fase zal het verschil in het dak duidelijk zichtbaar worden: bij de buren komt een puntdak met een raampje in de nok, bij ons een wolfskap en een dakkapel.
Het zijn juist die kleine details die twee verder identieke woningen net even anders maken. Dat is nu weer het leuke van het laten bouwen van je eigen droomhuis; je voegt die dingen toe die het voor jou bijzonder maken en die je aanspreken. En die dingen zijn voor iedereen verschillend.

De bouwvergadering die ten tijde van de vorige column nog op de agenda stond, heeft inmiddels plaatsgevonden. Dat was ook wel nodig, want er bestonden van onze kant nogal wat onzekerheden over het verloop van de bouw. In eerste instantie werd tijdens het gesprek duidelijk dat er een achterstand was van zo’n vier weken – tot die conclusie waren wij al gekomen. Beide woningen voor de bouwvak opleveren was onmogelijk, helaas. Om toch aan de nood van de buren tegemoet te komen werd het voorstel gedaan om iedere stap het eerst bij hun huis uit te voeren, zodat die woning steeds iets voor op schema zou liggen. Als alles dan meezat (mooi weer, geen ziekte) dan zat er nog wel een kans in dat hun huis op tijd klaar zou zijn. En het onze? Als alles goed gaat kunnen we er half september in. Nog even volhouden in de caravan dus… En buuv’, reken er maar op dat we iedere dag op de koffie komen!

Er viel deze periode weer heel wat uit te zoeken voor de inrichting van het huis. Omdat de op de meeste materialen flink wat levertijd zit is het raadzaam om op tijd een keuze te maken. Zo hebben we binnen- en buitendeuren uitgezocht en hebben we ons georiënteerd op sanitairgebied. Nu hadden we al eens rondgeneusd tussen de douchebakken en wastafels, maar deze keer hadden we een afspraak bij de leverancier van wie de aannemer z’n materialen betrok. Dat viel op z’n zachtst gezegd een beetje tegen. Aannemers werken normaliter met stelposten voor sanitair, maar het bedrag dat hiervoor was gereserveerd bleek dermate laag dat we er amper een simpele ‘natte cel’ mee konden financieren, laat staan een badkamer. Willen we een béétje leuke kranen en bijvoorbeeld een douchecabine, dan zullen we dus iets dieper in de buidel moeten tasten. Zucht… dag whirlpool.

Op de verdiepingsvloer van het buurhuis zijn inmiddels de dakspanten geplaatst. Mooi om te zien, er komt volume in! Toch blijft het moeilijk om je een voorstelling te maken van de ruimte boven. Pas als de binnenmuren daar zijn gemetseld wordt dat duidelijker. Maar dat komt nog.

Het verhaal van Belinda Fallaux die haar eigen droomhuis liet bouwen in Terwispel.

Meer woningen
Meer woningen