Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Na Aankoop | Alles over Nieuwbouw

Na aankoop

U heeft uw nieuwe woning natuurlijk goed bekeken tijdens het bezichtigen, maar u heeft vast niet op élk detail gelet. Zodra u er eenmaal woont, zult u vanzelf zien dat hier en daar best wat achterstallig onderhoud zit. En dat komt bij het onderhoud dat u, voor het behoud van uw woning, toch al jaarlijks moet doen.



Verbouwen

Juist bij het betrekken van een nieuwe bestaande woning (en vooral bij het afsluiten de de hypotheek daarvoor) wordt vaak al rekening gehouden met wijzigingen die de nieuwe bewoners in en om het huis willen aanbrengen. Maar dat mag lang niet altijd zonder de nodige papier-ellende. De regels op een rij.

Voor u aan een verbouwing begint moet u nagaan of u voor uw plannen een vergunning nodig heeft. Alle bouwwerken die niet vrij en niet meldingsplichtig zijn noemen we vergunningsplichtig en dan heeft u een (lange) procedure te gaan.

Vergunningsvrije bouwwerken

Vergunningsvrije bouwwerken zijn onderhoudswerkzaamheden of veranderingen die niet al te ingrijpend zijn. De regel is dat deze bouwwerken niet hoger zijn dan een meter en niet meer dan twee vierkante meter innemen. Voorbeelden: niet al te grote carports (oppervlakte maximaal 20 vierkante meter), schuttingen (niet hoger dan twee meter en achter de voorgevellijn), kleine bouwwerken van een meter hoog met een oppervlakte van maximaal twee vierkante meter) en tuininrichting, zoals pergola's van maximaal twee meter.

Meldingsplichtige bouwwerken

U kunt hierbij volstaan met een melding vooraf bij de gemeente. U moet hiervoor een formulier invullen en wachten op groen licht voor de verbouwing. Voorbeelden:
vrijstaande gebouwen op zij- of achtererf (bruto inhoud maximaal 50 kubieke meter, niet breder dan drie meter en niet hoger dan 2,7 meter), aan- of uitbouw aan zij- of achtergevel (bruto inhoud maximaal 50 kubieke meter, niet breder dan drie meter en niet hoger dan 2,7 meter), schotelantennes en zonwering. Een meldingsplichtig bouwplan moet u melden bij de gemeente. Bij de afdeling ruimtelijke ontwikkeling haalt u een formulier, dat u met een tekening moet inleveren (vraag voor de details uw eigen gemeente). De gemeente moet u binnen vijf weken na ontvangst van uw melding schriftelijk laten weten of u toestemming krijgt of niet. Krijgt u toestemming dan moet u binnen dertien weken starten met de bouw.



Vergunningsplichtige bouwwerken

Bouwwerken die niet tot de hierboven vermelde categorieën behoren heten vergunningsplichtige bouwwerken. Hiervoor dient men een bepaalde procedure te doorlopen. Deze procedure kan per gemeente verschillen. Bovendien gelden voor monumentale panden strengere normen. Het is dus handig om van tevoren uw gemeente te raadplegen.

Wanneer wordt een vergunning geweigerd?

Heel simpel: als uw bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan of een leefmilieuverordening, met de bouwverordening, met de Monumentenwet of met het bouwbesluit. U kunt dan altijd een gewijzigde aanvraag indienen, maar ook daar gaat dan weer enkele maanden overheen.

Meer woningen
Meer woningen