Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Aankoopplan | Alles over Nieuwbouw

Het koopproces van een woning lijkt soms een gebed zonder eind. Toch is het allemaal een stuk minder erg dan u nu misschien denkt. Van eerste indruk tot laatste handdruk, in zeven stappen.


  • U verkent de omgeving. Immers, u moet hier zo'n tien jaar van je leven doorbrengen. Dus: wáár zijn de supermarkt, de kroeg, de kindercrèche? U maakt een afspraak voor een bezichtiging. U maakt, als het even kan, een tweede afspraak, omdat u dan veel kritischer kijkt dan de eerste keer (hoe lopen nou precies de verwarmingsbuizen, hoeveel kastruimte is er aanwezig?) U laat een taxatierapport opstellen (door een onafhankelijke taxateur en al dan niet in combinatie met een bouwkeuring) zodat het duidelijk wordt of de vraagprijs reëel is (en of er grote kostenposten te verwachten zijn).
  • U doet als koper een bod. Dat bod hoeft niet alleen over de prijs te gaan, maar kan ook andere condities inhouden zoals de opleveringstermijn, datum van transport bij de notaris, de kosten van de overname, ontbindende voorwaarden en overname van roerende goederen. Als er een mondelinge deal wordt gesloten, waarbij alleen over de prijs overeenstemming is bereikt en ontstaat onenigheid, zal de rechter beslissen dat er geen sprake is van een rechtsgeldige overeenkomst omdat er geen duidelijkheid was over de bijkomende condities.


  • U laat (na de onderhandelingen) een zogeheten 'voorlopige koopakte' opmaken. Het woord 'voorlopig' doet vermoeden dat koper en verkoper nog onder de deal kunnen uitkomen, maar niets is minder waar. Ook de akte bij de makelaar is keihard omdat daar álle afspraken - inclusief eventuele clausules zoals het voorbehoud van financiering - in staan die koper en verkoper met elkaar hebben afgesproken.

  • De laatste stap is het passeren van de leveringsakte bij de notaris, waarin expliciet staat vermeld dat alle voorbehouden aangegeven in de koopakte, na ondertekening van de leveringsakte zijn opgeheven. De notaris doet de berichtgeving naar het kadaster en regelt de tenaamstelling. Het kadaster bericht één werkdag na de ondertekening bij de notaris dat alles is overgeschreven. Op dat moment maakt de notaris het geld over naar de verkoper.
Meer woningen
Meer woningen