Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Prijzen | Alles over Nieuwbouw

Prijzen

Waarom is precies hetzelfde huis in precies een zelfde soort wijk in de ene gemeente in Nederland twee keer zo duur als in de andere gemeente? Wat bepaalt precies de prijs van een woning?Locatie

Wáár een huis staat (zowel in welk deel van het land als in welk deel van een gemeente) is zo ongeveer de allerbelangrijkste prijsbepaler. Een krot op de Amsterdamse grachten is duurder dan een vrijstaande woning in Oost-Groningen. Véél duurder.

Huis zelf

Al even logisch: hoe ziet het huis er uit. Daarbij gaat het meer om de buitenkant dan de binnenkant - die is namelijk makkelijker aan te passen. De uitstraling die een huis heeft, is van grote invloed op de prijs.

Meters buiten

Heel simpel: als u een huis koopt, koopt u oneerbiedig gezegd een stapel stenen op een lapje grond. Hoe groot dat lapje grond is, houdt rechtstreeks verband met de prijs, want grond is véél geld waard. Omdat grond betekent: woongenot.

Meters binnen

Eindelijk zijn we dan ín het huis aanbeland. Belangrijker dan inrichting is het aantal kubieke meters inhóud van de woning. In steden als Amsterdam wordt de prijs van appartementen bijvoorbeeld bepaald aan de hand van het aantal vierkante meters vloeroppervlak (tien duizend gulden per vierkante meter is geen uitzondering).

Staat van onderhoud

Logisch dat een woning die perfect is onderhouden een hogere vraagprijs kent dan een woning die nauwelijks is onderhouden. Of u na de koop eerst nog ettelijke tienduizenden euro's móet verspijkeren of niet, dat scheelt nogal. En een verstandige verkoper realiseert zich dat en past de vraagprijs aan.

Marktsituatie

Het ene moment is het ene woningtype populair, het andere moment het andere. Het ene moment struikelen de kijkers over elkaar bij het bezichtigen van woningen, het andere moment zijn de verkopers al blij met één kijker per maand. Kortom: de marktsituatie (vraag en aanbod) hebben invloed op de koopprijs. Op dit moment hebben verkopers het aardig voor het zeggen, zeker in de Randstad.Rente

Er is een rechtstreeks verband tussen de hoogte van de hypotheekrente en het bedrag dat mensen kunnen uitgeven aan een huis. Dus als de rente stijgt, zal dat een drukkend effect op de koopprijzen hebben, als de rente daalt, kan de prijs eerder omhoog.

Meer woningen
Meer woningen